13 juni 2014

Geen extraatje minima 'onbegrijpelijk'

Werkenden met een laag inkomen en ouderen met alleen AOW dreigen een eenmalig extraatje dat hen door het kabinet in het vooruitzicht is gesteld mis te lopen. Alleen mensen in de bijstand komen nog in aanmerking voor deze tegemoetkoming. Andere mensen die een minimum-inkomen ontvangen moeten aankloppen bij de gemeente. Dat blijkt uit een brief van staatssecretaris Klijnsma aan de Tweede Kamer. Op Prinsjesdag 2013 maakte het kabinet bekend dat alle minima in 2014 een eenmalige tegemoetkoming zouden ontvangen, maar de .
staatssecretaris heeft deze verwachting inmiddels behoorlijk getemperd. 

"Onbegrijpelijke verandering"

Een onbegrijpelijke verandering, vindt ANBO-directeur Liane den Haan. "Dit is, opnieuw, een verandering van de spelregels terwijl de wedstrijd al is begonnen. Voor mensen die geen bijstandsuitkering ontvangen, maar wel op het sociaal minimum zitten met hun inkomen, is het allerminst zeker dat zij voor een tegemoetkoming in aanmerking komen. De kans dat je niets krijgt is groter omdat de gemeente het geld ook op een andere manier voor armoedebestrijding mag gebruiken."

In de Tweede Kamer wordt niets begrepen van deze verschuiving. D66 wil dat Klijnsma de wet aanpast zodat gemeenten mensen die een aanvraag doen, dat niet kunnen weigeren. 

Gemeente mag zelf bepalen

De gemeenten hebben de vrijheid om het beschikbare geld geheel naar eigen inzicht uit te geven. "Koopkracht is tot nu toe altijd het domein van de landelijke overheid geweest. Wat ANBO betreft moet dit ook zo blijven. Maatregelen om de koopkracht van de zwakkeren in onze samenleving te beschermen en waar nodig te verbeteren, is een fundamentele taak van de landelijke overheid", aldus Den Haan. "De gemeente kan in individuele gevallen in het kader van armoedebestrijding hulp bieden, maar moet geen rol in de inkomenspolitiek hebben."

Maximaal 110 procent

De eenmalige tegemoetkoming zou neerkomen 100 euro voor een huishouden met twee volwassenen, 90 euro voor een alleenstaande ouder en 70 euro voor een alleenstaande. Het geldt voor mensen die een inkomen hebben van maximaal 110 procent van het sociaal minimum. Dat betekent voor een gezin bij een inkomen van maximaal 1500 euro per maand en voor een alleenstaande bij inkomen van circa 1050 euro per maand.