16 december 2021

Geef boosterprik ook zonder afspraak

Bijna de helft van de 60-plussers die telefonisch een afspraak hebben gemaakt voor de boosterprik zegt in een peiling van ANBO dat dit moeizaam verliep. Omdat voor veel ouderen online een afspraak maken geen optie is, pleit ANBO ervoor om 60-plussers ook zonder afspraak te boosteren. Het kan een oplossing zijn voor de chaos en overbelasting van de telefoonlijnen bij de GGD’s.

Het ministerie van VWS roept mensen op zo veel mogelijk online een afspraak te maken, maar dat is lang niet voor iedereen een optie, omdat daar een DigiD voor nodig is. Daarnaast zijn niet alle ouderen die wél een DigiD hebben, digitaal vaardig genoeg om online een afspraak te regelen.

Lang in de wacht

De voorkeur voor bellen voor een afspraak blijkt wel uit de peiling van ANBO. Daarin zegt 40% van de ouderen dat ze hun boosterafspraak telefonisch hebben gemaakt.

ANBO krijgt de afgelopen tijd steeds meer signalen van leden die grote moeite hadden om dit te regelen. In de peiling zegt bijna de helft van de 60-plussers die hebben gebeld voor een afspraak, dat het moeizaam verliep. Bij sommigen werd de verbinding al snel verbroken omdat het te druk was, anderen stonden lang in de wacht. Zo’n 10% zegt dat het langer dan een half uur duurde voordat ze iemand aan de lijn kregen. Ook moesten veel ouderen diverse keren bellen voordat het lukte.

Uitnodigingsbrief

Van alle ruim 11.000 respondenten heeft 60% nog geen boosterprik gehad. De meerderheid wacht nog steeds op de uitnodigingsbrief. Want alleen met die brief kan telefonisch een afspraak worden gemaakt. Daardoor zijn er nu bijvoorbeeld mensen die zijn geboren in 1945 die nog steeds geen afspraak hebben kunnen maken, terwijl iemand die tien jaar jonger is, al een boosterprik heeft gehad.

Sommige 60-plussers zeggen in de peiling dat ze zich zonder afspraak konden laten vaccineren bij een tijdelijke priklocatie. Na het invullen van een formulier en het tonen van een identiteitsbewijs kregen ze hun prik. Volgens ANBO moet dat op veel meer plaatsen mogelijk worden. Met name voor ouderen die online geen afspraak kunnen maken, is dit een goede oplossing.

Ons laatste nieuws en voordeel in uw mailbox?

Klik op onderstaande button en kies welke nieuwsbrief u wilt ontvangen. 

AANMELDEN

Geef boosterprik ook zonder afspraak