9 februari 2022

Geef AOW’er snel duidelijkheid

Minister Schouten moet snel duidelijkheid geven over de toekomst van de AOW. Het kabinet hult zich nu te veel en te lang in stilzwijgen. Ouderen verdienen het om snel meer zekerheid te krijgen over hun koopkracht van de komende tijd, vinden ANBO en andere ouderenorganisaties.

In een brief aan minister Schouten vragen ANBO, KBO-PCOB, Koepel Gepensioneerden en NOOM om hierover op korte termijn een gesprek te hebben. De onrust en onvrede onder ouderen groeit namelijk snel.

Die onvrede wordt nu vooral veroorzaakt door het plan van het nieuwe kabinet om de AOW los te koppelen van het minimumloon. AOW’ers krijgen daardoor niet een verhoging van 7,5%. De seniorenorganisaties vinden dat de koppeling tussen het minimumloon en de AOW moet blijven bestaan, omdat ouderen de laatste jaren al veel aan koopkracht hebben ingeleverd. Een verhoging van 7,5% zou een deel van de achterstand goed kunnen maken.

Onrechtvaardig

De halfjaarlijkse verhoging blijft wel bestaan, maar dat is bij lange na niet genoeg om de hoge inflatie van nu te compenseren. Bovendien is het onrechtvaardig om alleen AOW’ers uit te sluiten van de verhoging.

Daarnaast is het nog onduidelijk hoe de compensatie via de ouderenkorting eruit gaat zien. Gepensioneerden met alleen AOW of met een klein aanvullend pensioen zullen hier sowieso niets aan hebben.

Het kabinet heeft nog geen begin van een antwoord gegeven, terwijl het streven is dat iedereen, dus ook gepensioneerden, er in koopkracht op vooruit zullen gaan.

Energierekening

Niet alleen het uitkleden van de AOW zorgt voor onrust en onvrede. Die is er ook al tijden over het aanvullend pensioen, dat al meer dan tien jaar niet is geïndexeerd. Gepensioneerden hebben al flink ingeleverd en daar komt nog eens een hoge inflatie overheen. Ouderen met de laagste inkomens lukt het nu al niet meer om de eindjes aan elkaar te knopen. Sommigen kunnen hun ziektekostenpremie of energierekening niet meer betalen. Oplossingen zijn dus nú nodig en niet pas over een paar maanden.

Lees hier de brief van de ouderenorganisaties aan minister Schouten:

Brief aan minister Schouten

Diverse politieke partijen zijn inmiddels begonnen met online petities en op 12 februari is er een demonstratie in Utrecht, allemaal met als doel de AOW te redden. Sympathieke acties, waar de ouderenorganisaties het inhoudelijk mee eens zijn, maar toch doen zij er niet aan mee. Met een goede reden: ze willen zich aan geen enkele politieke partij binden. Alleen vanuit een onafhankelijke positie kunnen ANBO, KBO-PCOB, Koepel Gepensioneerden en NOOM blijven opkomen voor de belangen van alle ouderen in ons land. 

Ons laatste nieuws en voordeel in uw mailbox?

Klik op onderstaande button en kies welke nieuwsbrief u wilt ontvangen. 

AANMELDEN

Steun onze strijd rondom het loskoppelen van de AOW. Samen staan we sterker!

Word nu voordelig lid en betaal het eerste jaar slechts €29,95. Daarna betaalt u €4,- per maand. Word lid of lees meer over het lidmaatschap

WORD NU VOORDELIG LID

Geef AOW’er snel duidelijkheid