22 februari 2017

Gedupeerden babbeltrucs centraal tijdens Dag van het Slachtoffer

Vandaag is het de Europese Dag van het Slachtoffer. Dit jaar staat die in het teken van groepen die extra risico lopen om slachtoffer van een misdrijf te worden, bijvoorbeeld gedupeerden van babbeltrucs. Bij dit soort oplichting proberen criminelen met smoesjes achter de voordeur van senioren te komen.

Oplichters zijn geraffineerd

Directeur-bestuurder Liane den Haan van ANBO: "Veelal zegt iemand van een bepaalde organisatie te zijn, bijvoorbeeld van de thuiszorg of een energiemaatschappij. Maar mensen doen zich ook voor als medewerkers van de politie of een bank. Het is heel geraffineerd en vindt zowel aan de voordeur plaats als aan de telefoon. Het doel is altijd geld of kostbare spullen te ontvreemden. Ouderen zijn een makkelijk doelwit omdat ze vaak te goed van vertrouwen zijn en uit beleefdheid mensen in hun woning laten."

Gedupeerden schamen zich

Hoewel het op grote schaal voorkomt, is het moeilijk te zeggen hoeveel slachtoffers jaarlijks de dupe zijn van dit soort oplichting. Dat komt omdat babbeltrucs een verzamelnaam is voor misdaden die bij de politie verschillend worden geregistreerd. Bijvoorbeeld overvallen, inbraken met of zonder geweld of misleiding. Den Haan: "Cijfers die er wel zijn, onderschatten het probleem. "Veel ouderen doen geen aangifte van een babbeltruc, vaak omdat ze zich –ten onrechte- schamen. Doe juist altijd aangifte en probeer een goed signalement door te geven."

ANBO bij Omroep WNL

Omroep WNL besteedde vandaag aandacht aan de Europese Dag van het Slachtoffer en interviewde ANBO en gedupeerde meneer Van der Zwaard. "Het is heel belangrijk dat dit onderwerp uit de taboesfeer komt. ANBO geeft voorlichting en praktische tips hoe je kunt voorkomen dat je de dupe wordt van babbeltrucs. Onze gouden tip: schaf een kierstandhouder aan. Hiermee kun je toch de voordeur opendoen, maar voorkom je dat iemand zomaar binnen kan komen. Verwacht je geen bezoek, doe dan niet open. Zegt iemand van een maatschappij te zijn, zeg dan dat je zelf het bedrijf belt om een afspraak te maken", besluit Den Haan."

Bekijk hier de uitzending terug.
Lees hier het verhaal van meneer Van der Zwaard in ANBO Magazine.

Naar overzicht
Wonen