10 juni 2021

Geduld ANBO beloond: “Proces was zonder meer stroperig"

Het heeft wel tien jaar geduurd, maar het succes is er niet minder om. Gepensioneerde echtparen die een verkeerde keuze hebben gemaakt over hun AOW, kunnen dat besluit terugdraaien. Senior beleidsadviseur Alex van Scherpenzeel van ANBO heeft zich er al die jaren voor ingezet en vertelt hoe dat ging. “Het proces was zonder meer stroperig.”

Waar gaat het precies over? Echtparen waarvan één van de partners in een zorginstelling komt te wonen, krijgen een brief van de Sociale Verzekerings Bank (SVB). Dat is de instelling die de AOW uitkeert. Daarin staat dat ze kunnen kiezen voor een alleenstaanden-AOW, omdat ze niet meer één huishouden vormen.

Dat klinkt aantrekkelijk, want een alleenstaanden-AOW is hoger dan een AOW voor een gehuwde. Maar in de praktijk pakt het vaak juist heel nadelig uit. “Op zich prima dat de SVB de betrokkenen hiervan op de hoogte brengt, maar dat moet men wel over alle informatie beschikken om een goede keuze te maken.”

Levenslang

Tijd voor actie dus van ANBO. “Ik wilde vooral voorkomen dat ANBO-leden in deze situatie een verkeerde keuze maken”, vertelt Van Scherpenzeel. “Want tot voor kort kon je die niet terugdraaien. Dat betekent dat je daarmee levenslang een financieel nadeel kon hebben.”

Toch kan hij niet genoeg benadrukken dat er ook veel echtparen zijn die echt niet voor een alleenstaanden-AOW zouden kiezen, zelfs als dat financieel wél gunstig is. “Zij vonden dat ze daarmee emotioneel afscheid gingen nemen van hun partner. En het gaat vaak om mensen die al decennialang bij elkaar waren. Voor mij wel een leermoment: het gaat natuurlijk lang niet altijd om de centen.”

Uitzonderingen zijn er ook: “Ik heb ooit een meneer aan de telefoon gehad die vroeg hoe hij zo snel mogelijk die alleenstaanden-AOW kon regelen. ‘Dan ben ik eindelijk van dat wijf af’, zei hij.”

Gereedschap

Van Scherpenzeel moest wel geduldig zijn. “Er was bij de betrokken instanties, SVB en het CAK, weinig begrip voor de problematiek. Ze dachten allemaal dat ze de betrokkenen genoeg gereedschap gaven om een verantwoorde keuze te maken. Iedere keer als mijn collega’s van ANBO Raad & Daad een ANBO-lid hadden behoed voor een verkeerde keuze, had ik een aanleiding om weer eens de instanties te bellen.”

Toen bleek dat het terugdraaien van de keuze niet zo snel mogelijk zou worden, besloot hij te kijken hoe ANBO-leden het beste geholpen konden worden. “We hebben voor onze leden een leidraad gemaakt. Met behulp van deze leidraad kunnen leden een financiële berekening maken om te kijken welke keuze het meest gunstig is.”

Positieve zin

Een paar weken geleden kreeg Van Scherpenzeel ineens van zijn contactpersoon bij de SVB goed nieuws: de SVB had besloten het beleid aan te passen. Als echtparen erachter komen dat hun keuze voor een alleenstaanden-AOW toch niet goed uitpakt, kunnen ze die terugdraaien. “Ik wist wel dat er beweging in zat, ook door een uitzending van het tv-programma Kassa waarin dit onderwerp werd behandeld. Dat het daarna zo snel geregeld is, heeft mij in positieve zin verrast!”

Meer weten? Klik hier

anbo-alex-terugdraaien-aow-04.jpg