23 maart 2022

Gebruik spraakassistent verdubbeld onder ouderen

Steeds meer ouderen maken gebruik van een spraakassistent, zoals Siri of Google Assistant. Inmiddels gebruikt 25% van de ouderen deze technologie, blijkt uit een onderzoek uitgevoerd door Direct Research. Een jaar geleden was dat nog maar 13%. Dat is bijna een verdubbeling.

Vergeleken met andere leeftijdsgroepen was de groei het grootst onder 65-plussers. Senioren zijn met name geïnteresseerd in oplossingen voor de zorg. Ze willen via een spraakassistent bijvoorbeeld een afspraak kunnen maken met een zorgverlener.

In het onderzoek zeggen de ondervraagden (uit alle leeftijdsgroepen) dat ze een spraakassistent vaker gaan gebruiken als vragen in één keer goed worden begrepen en beantwoord. Nu werken ze nog niet altijd goed; ze herkennen bijvoorbeeld accenten of dialecten niet.

Project Zilver

Bij spraak gaat het overigens niet alleen om Siri of Google Assistant. De technologie wordt ook steeds meer gebruikt in onder andere callcenters en in mobiele apps. En juist die worden steeds populairder.

ANBO maakt deel uit van Project Zilver, een van de opdrachtgevers van het onderzoek. Project Zilver onderzoekt hoe spraaktechnologie ouderen kan helpen om zo lang mogelijk zelfstandig en zelfredzaam te blijven.

Eenzaamheid tegengaan

ANBO is ervan overtuigd dat spraaktechnologie grote voordelen biedt. “Het maakt moderne technologie toegankelijker: er zijn geen lastige knoppen meer en je hoeft niet allemaal letters in te toetsen”, zegt ANBO-directeur Anneke Sipkens. Spraakassistenten zijn ook handig als mensen minder mobiel worden en ze kunnen eenzaamheid tegengaan. Het is makkelijk om met anderen in contact te komen.

De afgelopen jaren deelde Project Zilver slimme speakers uit onder ouderen en vroeg hen daarna naar hun ervaringen. Van deze groep beveelt 85% zo’n speaker aan bij anderen. Zo’n driekwart van de ouderen vond dat het apparaat de kwaliteit van hun leven verbeterde.

Het onderzoek, de Nationale Voice Monitor, is hier gratis te downloaden.

Ons laatste nieuws en voordeel in uw mailbox?

Klik op onderstaande button en kies welke nieuwsbrief u wilt ontvangen. 

AANMELDEN

Gebruik spraakassistent verdubbeld onder ouderen