8 september 2023

Flinke stijging zorgpremies verwacht voor 2024

Zorgpremies gaan volgend jaar fors omhoog. Dat hebben zorgverzekeraars recent laten doorschemeren bij de presentatie van hun halfjaarcijfers.

Dat meldt De Telegraaf. Zorgpremies zullen volgens Wim Groot, gezondheidseconoom aan de Universiteit van Maastricht, noodzakelijkerwijs stijgen. Tegenover De Telegraaf meldt hij: "We zien de premies de laatste tijd gestaag toenemen en deze trend zal zich komend jaar voortzetten. De vergrijzing leidt tot een grotere vraag naar zorg, waardoor de kosten stijgen. Daarnaast zijn er recentelijk meerdere cao-overeenkomsten bereikt met aanzienlijke loonsverhogingen voor zorgpersoneel. Dit zal volgend jaar door iedereen betaald moeten worden."

Schatting

"We zagen vorig jaar een gemiddelde premiestijging van €127 op jaarbasis. Voor komend jaar verwachten we een vergelijkbare of zelfs hogere stijging," meldt Jorn Alders, onderzoeker bij vergelijkingswebsite Poliswijzer.nl, aan De Telegraaf. Op Prinsjesdag presenteert het kabinet een eerste schatting van de kostenstijging voor de zorgverzekeringen in het komende jaar. Verzekeraars beslissen zelf of zij hogere premies in rekening brengen.

Alle zorgverzekeringsmaatschappijen moeten uiterlijk op 12 november hun premies voor 2024 bekendmaken. Aan het einde van vorig jaar stapte 8,5% van de Nederlandse bevolking over van zorgverzekeraar, het hoogste percentage sinds de invoering van de Zorgverzekeringswet in 2006. Van de overstappers koos 40% voor het hoogste eigen risico van €885, in plaats van het verplichte eigen risico van €385.

Helderheid

De Seniorencoalitie, bestaande uit ANBO, KBO-PCOB, Koepel Gepensioneerden, NOOM en SOMNL, blijft actief betrokken bij dit thema. Aangezien de situatie nog niet volledig in kaart is gebracht, is het nog even wachten op de uiteindelijke uitkomst. Binnen enkele weken zal er meer helderheid zijn. Wat zeker is, is dat de stijgende prijzen het leven voor veel mensen (nog) moeilijker zullen maken. Onlangs werd ook al bekend dat er in 2024 geen energietoeslag is en dat de zorgtoeslag niet wordt verhoogd.

Aanvragen zorgpakket

Wij zetten alles voor u op een rijtje in het gratis Informatiepakket Zorgverzekeringen. Dat komt later dit jaar beschikbaar. U kunt het nu al aanvragen.

Klik hier voor meer informatie 

Ons laatste nieuws en voordeel in uw mailbox?

Klik op onderstaande button en meld u aan voor de maandelijkse nieuwsbrief. 

AANMELDEN

Open brief: Voorkom dat mensen ziek worden door armoede