07 mei 2015

Financiële uitbuiting en ontspoorde mantelzorg extra in beeld

Na de succesvolle voorlichtingen in het land om ouderenmishandeling te voorkomen, die de afgelopen jaren hebben plaatsgevonden, komt er nu extra aandacht voor financiële uitbuiting en ontspoorde mantelzorg. Ook ANBO pakt die uitdaging weer op, door preventie, voorlichting en collectieve belangenbehartiging.

Handschoen oppakken

Het ministerie van VWS organiseerde afgelopen maand twee werkconferenties over het voorkomen van ouderenmishandeling; één over financiële uitbuiting en één over ontspoorde mantelzorg. Deze vormen van ouderenmishandeling komen nu extra in de schijnwerpers te staan door de oprichting van een Brede Alliantie Financiële Uitbuiting op 17 juni aanstaande. Daarin pakken zo’n twintig organisaties -variërend van een notarisvereniging, meldpunten, een bank, politie, seniorenraden, Vereniging van Nederlandse Gemeenten, etc.- de handschoen op om financiële uitbuiting te voorkomen.

Drie sporen

ANBO-directeur Liane den Haan: “De voorlichtingscampagne ‘In Veilige Handen’ is formeel dus afgerond en was heel succesvol. Dit mede ook door de vele door ANBO verzorgde voorlichtingen in het land. Voor de toekomst zetten wij in op preventie, extra voorlichting en belangenbehartiging: zowel op het gebied van financiële uitbuiting als ontspoorde mantelzorg. Dit past goed bij onze rol en inzet van vrijwilligers."

Naar overzicht
Gezondheid