02 juli 2019

Financieel voorbereid op de toekomst: vooruitkijken maakt het verschil

Hoewel de aandacht voor persoonlijke geldzaken de laatste jaren is toegenomen, gaan we niet beter om met ons geld. “Mensen zijn niet in de wieg gelegd om hun geldzaken goed te regelen”, stelt econoom en publicist Erica Verdegaal in ANBO Magazine. Toch is het van belang om financieel vooruit te kijken. En ja, dat heeft ook zin als je al wat ouder bent.

Financieel vooruitkijken 

Verdegaal spreekt zelf nooit over financiële planning “Dat impliceert dat je alles financieel kunt plannen. Dat kan natuurlijk helemaal niet; je weet niet of je gaat scheiden of dat je partner overlijdt. Ik vind het ook een ouderwets woord, zelf spreek ik liever van vooruitkijken.”

Dat is volgens Verdegaal niet alleen interessant voor mensen met veel vermogen. “Nee, financieel vooruitkijken is belangrijk voor iedereen, jong en oud, arm en rijk.” Ook vooruitkijken na pensionering heeft zin, zegt Verdegaal. “Waar je op moet letten hangt af van je levensfase en van wat je hebt. Als je schulden hebt ziet het er heel anders uit dan wanneer je veel vermogen hebt.”

Blijven werken 

Ook na pensionering is het mogelijk om de bankrekening te spekken. Verdegaal: “De mogelijkheden zijn minder maar ze zijn er wel degelijk. Zo kun je (gedeeltelijk) blijven werken. Dat gebeurt steeds vaker, omdat we langer fit blijven, maar ook omdat mensen het geld nodig hebben. Als je een eigen huis hebt kun je dat verkopen en kleiner gaan wonen. Of een kamer verhuren.”

Geld uit stenen willen halen zonder te verhuizen is volgens Verdegaal ‘een gevaarlijke gedachte’. “Als je dat wil kun je je huis ‘verzilve­ren’ met een zogenaamde opeethypotheek, een omgedraai­de hypotheek of omgekeerd woonkrediet. Je bouwt dan een hypotheek op in plaats van dat je aflost.”

Financiële planning voor beginners

  1. Breng in kaart wat erin en eruit gaat
  2. Geef uzelf leefgeld en neem dat cash op aan het begin van de week
  3. Pas op met abonnementen en sluit sowieso niets af via de telefoon
  4. Laat u helpen door een ANBO Consulent 
Naar overzicht
Inkomen