08 november 2019

Financieel misbruik komt vaak niet aan het licht. Wat te doen?

Vorige week stond een maatschappelijk werkster voor de rechter in Gelderland omdat zij de rekening van een oude, dementerende vrouw had geplunderd. Het is goed dat deze vrouw wordt berecht, want financiële uitbuiting van ouderen is iets wat vaak niet aan het licht komt. Slachtoffers schamen zich ervoor dat het hen overkomt. En vaak zijn zij ook afhankelijk van degene die hen misbruikt.

Bernadet Naber, woordvoerder van ANBO, vertelt daarover bij Omroep Gelderland. Klik hier voor het artikel op de site van Omroep Gelderland en klik hier voor het tv-item van Omroep Gelderland (het item begint bij 2min50).

Onder de radar

Bij financieel misbruik gaat het meestal om diefstal van geld, sieraden of goederen en misbruik van iemands pinpas. Financieel misbruik gebeurt op allerlei manieren en gaat vaak geleidelijk. Het begint met bijvoorbeeld met het pinnen van 10 euro extra als er boodschappen worden gedaan en dat bedrag wordt steeds hoger. Soms is het zo extreem dat iemand een oudere zo ver krijgt dat ze samen naar de notaris gaan om het testament te veranderen.

Veel slachtoffers vertellen er uit zichzelf niet over en doen geen aangifte bij de politie. Ze schamen zich dat het hun overkomt. Bovendien zijn ze vaak afhankelijk van degene die ze misbruikt. Zo blijft financieel misbruik vaak ‘onder de radar’.

ANBO geeft tips en advies

De beste manier om financieel misbruik te voorkomen is zo lang mogelijk uw eigen financiën te beheren. En ons advies is om van tevoren maatregelen te nemen. Dat kan bijvoorbeeld door een levenstestament te laten opstellen bij een notaris. In een testament leg je vast wat er na je dood met je geld en spullen moet gebeuren. In een levenstestament leg je vast wat er tijdens je leven moet gebeuren op het moment dat je zelf geen goede beslissingen meer kunt nemen.

Klik hier voor tips en advies om financieel misbruik kunt voorkomen.

Hand om schouder
Inkomen