30 maart 2018

Fijn en veilig wonen? De ANBO Woonconsulent helpt!

Fijn en veilig wonen, nu én in de toekomst? Een goede voorbereiding is het halve werk. Want zo lang mogelijk zelfstandig wonen is het credo. Enerzijds omdat mensen dat zelf willen, anderzijds omdat zorg en ondersteuning steeds meer op maat en thuis wordt aangeboden. Een veilige woning draagt bij aan woonplezier en gevoel van comfort. 

De woonconsulent op bezoek

ANBO Woonconsulenten bezoeken zelfstandig wonende leden aan huis en brengen risico’s op brand, inbraak en valgevaar in kaart. Zij geven op basis daarvan praktische veiligheidsadviezen. Daarnaast geeft de consulent advies voor woningaanpassingen om langer zelfstandig te blijven wonen.

ANBO-lid Hans van Onno (89) liet het huis waar hij en zijn vrouw wonen door een ANBO-woonconsulent inspecteren, zo vertelt hij in Dichterbij, het ledenmagazine van de Rabobank. "Deze flat voor 50-plussers kwam op ons pad. Ik onderhoud onze flat goed. Toen ik in het ledenmagazine van ANBO las over de woonconsulent die meekijkt in de woning, heb ik me aangemeld. In deze tijd wordt verwacht dat je zo lang mogelijk thuis blijft wonen, dus ik was geïnteresseerd in wat zij doen. Zo vertelde de woonconsulent dat je in de badkamer moet zorgen voor goede verlichting. Dan zie je de beugels om je aan vast te houden beter en voorkom je ongelukken. Naarmate je ouder wordt zie je dat er veel mis kan gaan in een woning. Daarom ruimen wij goed op zodat je niet struikelt of uitglijdt. Verder keek de consulent naar zaken als inbraakpreventie en brandveiligheid. Ik geloof dat ons huis praktisch een showroom was, want het zat goed. Voorlopig zitten we hier dus prima!’

Wat voor woonadvies is er? 

ANBO heeft het afgelopen jaar Woonconsulenten opgeleid, die bewoners adviseren over anti-inbraak, maar ook over valpreventie en brandveiligheid. Meer weten of aanvragen? Kijk eens op www.anbo.nl/veiligwonen of bel de ANBO Raad & Daad Advieslijn (0348) 46 66 88.

Via zilverwonen.nl, waar ANBO partner van is, is de Langer Thuis Test ontwikkeld. Daarin krijgt u ook meteen advies.

Tenslotte heeft de Rabobank een informatieve website gemaakt: www.IkWoonLeefZorg.nl. Hier vindt u onder andere veel informatie over toekomstbestendig wonen. 

Meer tips om inbraak te voorkomen? Kijkt u dan eens op www.maakhetzeniettemakkelijk.nl

ANBO Raad & Daad - Wonen

Meer lezen?

Dichterbij

Fijn & Veilig Wonen - ANBO Magazine 2

Naar overzicht
Wonen