20 december 2022

Extraatje voor AOW’ers verdwijnt toch

De Eerste Kamer heeft ingestemd met het stapsgewijs afschaffen van de inkomensondersteuning AOW (IOAOW), een extraatje dat alle AOW’ers nu nog krijgen. De AOW gaat per 1 januari nog wel fors omhoog, maar de verhoging is minder door het deels verdwijnen van de IOAOW.

ANBO en de andere organisaties binnen de Seniorencoalitie hebben politiek Den Haag meerdere malen gevraagd om de IOAOW in stand te houden. Want de verhoging van de AOW wordt op deze manier deels een sigaar uit eigen doos.

Minister Carola Schouten vindt de afschaffing van de IOAOW nodig om de verhoging van de AOW te bekostigen. De AOW is gekoppeld aan het minimumloon, dat per 1 januari met 10,15% wordt verhoogd.

Herinvoeren

Vanaf januari gaat de IOAOW van € 26,83 per maand naar € 5 per maand, in 2025 wordt het extraatje helemaal geschrapt. In de praktijk betekent dit dat de AOW in 2023 met ruim 8% omhoog gaat. De precieze AOW-bedragen vanaf januari vindt u hier.

Een meerderheid in de Eerste Kamer roept minister Carola Schouten in een motie wel op om de IOAOW in 2025 weer in te voeren.

Help ons in de strijd voor een betere AOW en een beter pensioen

Sinds de oprichting in 1900 behartigen we de belangen van ouderen. Tegenwoordig doen we dat op het gebied van inkomen, pensioen, de digitale samenleving, wonen, veiligheid en gezondheid. ANBO biedt leden op deze onderwerpen informatie, advies en ondersteuning. We brengen mensen bij elkaar door ons ontmoetingstrefpunt. En we werken nauw samen met de andere (ouderen) organisaties als dat nodig is.

Word nu voordelig lid van ANBO en betaal het eerste jaar een introductietarief van €29,95. Daarna betaalt u €4,- per maand.

Word nu lid van ANBO

 

Ons laatste nieuws en voordeel in uw mailbox?

Klik op onderstaande button en kies welke nieuwsbrief u wilt ontvangen. 

AANMELDEN

Extraatje voor AOW’ers verdwijnt toch