19 december 2017

Extra geld voor omscholing oudere werklozen

Het kabinet wil 30 miljoen euro uittrekken om oudere werklozen om te scholen. Het geld wordt ingezet voor ongeveer 12.500 ouderen die daarna een baan zouden moeten kunnen vinden in sectoren waar veel vraag is naar nieuw personeel.

Veel oudere werklozen staan nu aan de kant terwijl ze dolgraag aan de bak willen, zegt D66-kamerlid Steven van Weyenberg (D66) in het Algemeen Dagblad. "Dat doet onrecht aan hun grote kwaliteit, ervaring en daarmee waarde op de werkvloer." 

ANBO-directeur Liane den Haan noemt het een goede zaak dat het kabinet extra geld gaat vrijmaken om oudere werknemers om te scholen voor sectoren waar personeel dringend gewenst is. "Ik denk dan aan de zorg, maar ook in bijvoorbeeld technische beroepen zijn mensen nodig. Werkloze ouderen staan te springen om weer aan de slag te gaan. Het is een goed initiatief dat ze daarbij worden geholpen. Meer dan de helft van de werkenden is inmiddels vijftig jaar en ouder. Die meerderheid heeft de samenleving veel te bieden."

Ondernemers

Ondernemers zitten te springen om nieuw personeel, zegt zijn VVD-collega Dennis Wiersma. "En tegelijkertijd zoeken nog veel mensen een baan, zeker ouderen". Volgens hem kunnen ondernemers de oudere werklozen na hun omscholing meteen inzetten.

De coalitiepartijen VVD, CDA, D66 en CU brengen het plan in bij het debat vandaag over de begroting van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. In het voorstel wordt geconstateerd dat de krapte op de arbeidsmarkt toeneemt, maar tegelijkertijd de langdurige werkloosheid, vooral onder ouderen, nog niet sterk afneemt.

John de Wolf

Afgelopen weekend werd bekend dat oud-voetballer John de Wolf zich bij ANBO gaat inzetten voor de belangen van seniore werknemers. "ANBO biedt John de Wolf de mogelijkheid om door te gaan met zijn strijd voor goede en juiste beeldvorming en eerlijke kansen voor 'oudere' werknemers", stelt ANBO-directeur Liane den Haan. Als ouderenambassadeur van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft John al veel voor elkaar gekregen. Maar er is voor hem nog genoeg te doen. De werkloosheid is vooral onder ouderen nog veel te hoog."

De oud-Feyenoord-speler, oud-international en huidige trainer van FC Spakenburg treedt per 1 januari officieel in dienst bij ANBO.

In het eerste ANBO Magazine van 2018 staat een uitgebreid interview met De Wolf.

Naar overzicht
Inkomen