8 september 2023

Europese Commissie streeft naar verplichte aanvaarding van contante betalingen

De Europese Commissie streeft ernaar dat bijna alle ondernemingen en organisaties verplicht worden om contante betalingen te accepteren. Het voorstel van de Commissie houdt in dat, met enkele uitzonderingen, contant geld als betaalmiddel geaccepteerd moet worden. Deze verplichting is overigens niet van toepassing op online transacties.

Dit meldt RTL Nieuws. Er zijn twee situaties waarin het weigeren van contant geld toegestaan zou zijn. Enerzijds als er een goede en tijdelijke reden is, zoals een gebrek aan kleingeld of bij betaling van een klein bedrag in grote biljetten. Anderzijds als van tevoren is overeengekomen om via pin of overschrijving te betalen. Het eenzijdig weigeren van contant geld, zoals nu soms gebeurt met een 'pin-only'-aankondiging, is niet toegestaan, aldus een eerste beoordeling van de Nederlandse regering.

Uitzonderingen

Het demissionaire kabinet is niet volledig positief over het Commissievoorstel. De belangrijkste kritiek is dat het voorstel te vaag is op verschillende punten. Bijvoorbeeld, het is onduidelijk of de regelgeving ook van toepassing is op betalingen aan overheden, zoals boetes of belastingen. De regering ziet vooral het nut van de verplichting bij transacties aan de kassa en wil de reikwijdte van de wet daartoe beperken. Daarnaast zijn er vragen over de uitzonderingsmogelijkheden. De regering vindt dat er ook permanente uitzonderingen moeten zijn, zoals bij veiligheidsrisico's.

Acceptatieplicht

ANBO is het daarmee eens. Dat kan bijvoorbeeld het geval zijn in de bus: van een chauffeur kan niet worden verwacht dat hij of zij met een tas vol contant geld rondloopt. ANBO heeft al vaker aangegeven dat er voor apotheken en overheidsdiensten een acceptatieplicht voor contant geld moet komen. Ook in bijvoorbeeld bibliotheken en ziekenhuizen is het van belang dat er een mogelijkheid blijft om contant te betalen.

Of, wanneer en in welke vorm de Europese wet er komt, is nog niet bekend. Uiteindelijk zullen de lidstaten en het Europees Parlement er mee in moeten stemmen. In dat proces kan het een en ander nog behoorlijk worden gewijzigd.

Ons laatste nieuws en voordeel in uw mailbox?

Klik op onderstaande button en meld u aan voor de maandelijkse nieuwsbrief. 

AANMELDEN

ANBO | Dossier Betaalmiddelen | Cash of pin | contant betalen