23 oktober 2018

Europa duidelijk: contant geld in gemeente moet

Alle 380 gemeenten krijgen een brief met een duidelijke boodschap: burgers moeten aan de balie van gemeentehuizen met contant geld kunnen blijven betalen. Dat schrijft onder andere RTLZ vandaag. Niet alleen ANBO en minister Ollongren van Binnenlandse Zaken zijn tegen het beleid dat er alleen gepind kan worden aan de balie van het gemeente, ook de Europese Centrale Bank heeft gewaarschuwd: volgens het Europees recht is alleen pinnen niet toegestaan. 

Los het op

In steeds meer gemeenten kunnen burgers alleen met een pinpas terecht voor een nieuw paspoort of rijbewijs. De Volkskrant schreef daarover in maart van dit jaar, maar het was al eerder onderwerp van gesprek. ANBO zei destijds dat, los van de wettelijke regels hierover, het voor alle overheden niet meer dan normaal zou moeten zijn dat burgers een keuze hebben om contant of met de pinpas te betalen. "De overheid, en bij uitstek gemeenten, zou het goede voorbeeld moeten geven en alle burgers in de gelegenheid stellen om zelfstandig aan de maatschappij te kunnen deelnemen", zei Liane Den Haan, directeur-bestuurder van ANBO. "Het kan niet zo zijn dat een deel van de burgers niet geholpen kan worden omdat de gemeente keuzes maakt die niet passen bij de verantwoordelijkheid die zij zou moeten nemen." 

ANBO wil van gemeenten veilige en acceptabele oplossingen zien. "We hoorden oplossingen dat baliemedewerkers het rijbewijs voor de klant pinden, en dat er vervolgens met contant geld werd terug betaald. Dat is echt geen veilige en acceptabele oplossing. In elke gemeente moet een balie staan waar contant betaald kan worden."

Meer groepen

Den Haan zei in juni tegen RTLZ dat er veel groepen zijn die er last van hebben: "bijvoorbeeld dak- en thuislozen, en mensen die in de schuldsanering zitten die geen pinpas hebben. Maar ook mensen die het lastiger vinden om te pinnen, zoals ouderen. Als je tegen die mensen zegt: je kunt alleen met een pinpas betalen, dan kom je toch in de problemen." 

Vanuit het Maatschappelijk Overleg Betalingsverkeer (MOB), waar ook ANBO is vertegenwoordigd, is onderzocht welke gemeenten een zogenoemd pin-only beleid voert en welke gemeenten alternatieven bieden. De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) is gevraagd om haar leden – de gemeenten - te bewegen om tenminste één balie te hebben waar burgers contant kunnen betalen. Tegen RTLZ zegt de VNG nu dat zij gemeenten wijzen op de Europese wetgeving die pin only verbiedt. 

Iemand met portemonnee met briefgeld
Inkomen