10 september 2018

Ernst Daniël Smid: 'Liefde moet je in je gezicht slaan'

Ernst Daniel Smid gaat taboes doorbreken over 'bejaardenseks'. Dat zegt de uit Enschede afkomstige zanger en presentator in het nieuwste ANBO Magazine, dat morgen op de mat valt. Samen met mede-acteur Bartho Braat schrijft Smid aan een controversieel stuk. "Als kinderen jou zien knuffelen, zeggen ze ‘Moet dat?’. Maar als ze zelf op de bank liggen met hun vriendje of vriendinnetje, moet je het als ouder allemaal maar leuk vinden."

Niet eenzaam en alleen oud worden

Smid moet wennen aan het alleen zijn, sinds hij zijn relatie met Aly zag stranden. "Het is een rouwproces waar je doorheen gaat. Ik heb mijn familie om mij heen, maar dat is toch anders dan samen zijn met een partner. 's Avonds zit ik uiteindelijk in mijn eentje met een biertje voor de tv." Met een vriend heeft hij ooit afgesproken dat als ze allebei alleen achterblijven, ze samen in een huis gaan wonen. "Zodat we niet eenzaam en alleen oud worden." Toch gaat hij niet op zoek naar een nieuwe liefde. "Liefde moet je in je gezicht slaan’, vindt Smid. ‘Het moet op je pad komen, vind ik. Als je gaat zoeken wordt het zo geforceerd."

Gewoon een maatje

Hoewel Smid dus niet op zoek is naar een nieuwe vrouw in zijn leven, maar weet wel wat hij van haar zou verwachten. "Mijn ideale vrouw is zelfstandig, zelfbewust, sterk en trouw. Gewoon een maatje. Iemand om lekker tegen aan te kruipen in bed. Ik ben 65, maar in mijn hoofd nog steeds 50. Maar ik ben geen seksbeest meer. Bovendien: als je medicijnen slikt, heeft dat invloed op je libido. Hoe ga je daarmee om? Daar kan ik best onzeker van worden." Bovendien: "Ik ben misschien egocentrisch wat werk betreft, thuis zijn we equal. Dat is ook het onderwerp van de voorstelling waaraan ik werk. De conclusie: als je ouder wordt zal een nieuwe relatie zich altijd op de tweede plaats voelen staan."

Lust gaat niet met pensioen. Ouder worden is sexy. Seks en intimiteit zijn er, ook voor wie de 30 gepasseerd is. Want wat is er nou fijner? Dat komt allemaal aan de orde in het nieuwste ANBO Magazine.

Lees het hele interview

Ouwe Jongens Smørrebrød

Ernst Daniel Smid werkte in de verpleging toen hij aan een zangopleiding begon aan het conservatorium in Amsterdam. Hij vertolkte een aantal operarollen en vormt met Marco Bakker en Henk Poort De 3 Baritons. Samen met Bakker en Ron Brandsteder reizen ze vanaf oktober 8 afleveringen lang door Denemarken voor het nieuwe ONS-reisprogramma Ouwe Jongens Smørrebrød. In het programma wordt veel gepraat over ouder worden: "hoe word je oud? Wat verwacht je nog? Ga je nog dingen ondernemen? Daarin zijn we heel eerlijk."

Smid heeft zijn eigen radioprogramma op Radio 4, en hij zet zich in voor een aantal goede doelen, waaronder zijn eigen stichting Pijn bij Kanker.

Naar overzicht
Gezondheid