21 oktober 2019

Erik de Zwart in ANBO Magazine: “Alleen voor treinen mag je me ’s nachts wakker maken”

Radio-dj en ondernemer Erik de Zwart vertelt in de nieuwe editie van het ANBO Magazine dat hij geen echte nachtbraker is: "Ik heb echt een uur of acht slaap nodig. Anders voel ik me brak. Maar er is één ding waar je me altijd wakker voor mag maken en dat is mijn grootste passie: treinen."

Nergens wakker van liggen

Het thema van dit nieuwe ANBO Magazine is slapen. Het aantal uren slaap dat Erik de Zwart nodig heeft om zich fit te voelen, sluit aan bij het advies van The National Sleep Foundation (NSF) om 7 tot 8 uur per nacht te slapen. Dat halen de meeste 65-plussers met een slaapduur van 7 uur niet. Ongeveer 50 procent van alle 65-plussers heeft slaapklachten en 20% heeft moeite met doorslapen. Maar daar heeft Erik de Zwart (62) geen last van: "Ik lig nergens wakker van; niet van privézaken en ook niet van zakelijke problemen. In mijn carrière heb ik heftige dingen meegemaakt, zoals het voortbestaan van zenders. Maar ik sliep er nooit minder goed door. Mijn tip is om, voordat je gaat slapen, aan leuke dingen te denken. Dat vergt discipline, maar het werkt echt. En anders blijft het dooremmeren."

Tips om goed te slapen

Een goed advies van Erik de Zwart, want chronisch slaaptekort verhoogt de kans op diabetes en op hart- en vaatziekten. Daarom staan in dit nieuwe ANBO Magazine verschillende tips om in slaap te komen, onder meer door de inzet van slimme technologie. Zoals slaaprobots en slaapapps.

De Zwart: "Ik droom van mooie treinreizen. Op mijn verlanglijstje staan de Rovos Rail door Zuid-Afrika. En binnenkort gaan mijn vrouw en ik onze dochter bezoeken in Costa Rica. We gaan via Panama, zodat ik de treinen kan filmen die langs het Panamakanaal rijden. Dat vind ik geweldig!"

Nieuw platform voor treinliefhebbers

De beelden die Erik de Zwart daar gaat maken, zijn straks ongetwijfeld te zien op het nieuwe treinenplatform dat hij op 22 oktober lanceert: 24trains.tv Hier kunnen treinenliefhebbers alles vinden over treinen. "Mijn ene droom was radio maken, mijn andere treinen. Ze zijn beide uitgekomen. Ik ben een dik tevreden mens."

Hele interview lezen?

U leest het complete interview met De Zwart in het nieuwe ANBO Magazine. Bent u nog geen lid? Klik dan hier om direct lid te worden. U krijgt het magazine dan thuisgestuurd. 

Erik de Zwart