14 september 2023

Energietoeslag (weer) niet duidelijk

Carola Schouten, demissionair minister voor Armoedebeleid, Participatie en Pensioenen, heeft de Tweede Kamer laten weten dat mensen met een laag inkomen ook dit jaar een energietoeslag tegemoet mogen zien. De toeslag kan oplopen tot €1300.

Zoals de Tweede Kamer is geïnformeerd, gaan we dezelfde problemen krijgen als vorig jaar. De overheid gaat zich dus weer aan dezelfde steen stoten.

Vorig jaar was het probleem dat de gemeenten de uitvoering van de toeslag op zich moesten nemen. Want de gemeenten zouden een goed beeld hebben van hun inwoners met een laag inkomen. Zij krijgen ook dit keer weer automatisch de toeslag.

Geen uitkering

Het probleem zit bij de mensen met een laag inkomen die gemeenten niet kennen. Bijvoorbeeld gepensioneerden met een laag inkomen. Zij ontvangen geen uitkering van de gemeente; de gemeente heeft ze niet in beeld en krijgen dus niet automatisch de energietoeslag.

Gevolg: gepensioneerden moesten zelf de toeslag aanvragen. In eerste instantie alleen online, pas na onze bemoeienis kon men ook zonder computer aanvragen. Datzelfde scenario staat gepensioneerden nu ook weer te wachten.

Appél

ANBO doet een appél op de minister om de toeslag dit jaar anders te doen. Bijvoorbeeld beginnen met de mensen die vorig jaar een toeslag hebben ontvangen, dat ook dit jaar weer te doen.

In samenwerking met onze vrijwilligers hebben we vorig jaar ruim 2000 leden geholpen met het aanvragen van de energietoeslag. Waaronder mevrouw Stiphout uit Coevorden. Haar verhaal is hier terug te lezen.

Ons laatste nieuws en voordeel in uw mailbox?

Klik op onderstaande button en meld u aan voor de maandelijkse nieuwsbrief. 

AANMELDEN

ANBO doneren energiecompensatie