27 augustus 2013

‘Effecten bezuinigingen 6 miljard vaag’

“De effecten van de vandaag door het kabinet gepresenteerde bezuinigingen van 6 miljard euro over 2014 en het koopkrachtverlies zijn nogal vaag. Als het gemiddelde van 1 procent in de min wordt bereikt door een structurele verbetering bij senioren zijn we voor natuurlijk voor.” Aldus seniorenorganisatie ANBO in een eerste reactie.

Buiten schot

Volgens het coalitieakkoord en een bericht van De Telegraaf, zal de gemiddelde koopkrachtdaling volgend jaar uitkomen rond een procent. Middeninkomens zijn iets beter af dan de hoogste en de laagste inkomens. ANBO-directeur Liane den Haan: “Gelet op het koopkrachtverlies van de afgelopen jaren van ouderen, zou het logisch zijn dat senioren nu eens buiten schot blijven. Minister Asscher heeft ook beloofd met cijfers te komen over groepen die in de knel zijn geraakt. De bevriezing van de belastingschijven zou voor het tweede achtereenvolgende jaar zijn. Ook dat is niet goed voor de koopkracht.”

Schenken

De coalitie heeft ook besloten dat Nederlanders een ton belastingvrij kunnen schenken. “Als senioren aan de inkomenskant steeds verder moeten inleveren door het niet indexeren van pensioenen, korting van hun pensioen, verhoogde belastingen en lasten, dan zullen zij die wat gespaard hebben niet genegen zijn om dat weg te geven onder de voorwaarden die het kabinet stelt. Hervorming van de zorg- en huurtoeslag naar een huishoudtoeslag, juicht ANBO toe. Maar dat hangt natuurlijk helemaal af van de invulling daarvan.”

 

Naar overzicht
Inkomen