12 juni 2019

Eerste Geldmaat in gebruik genomen

Steeds minder mensen betalen met contant geld. Daardoor neemt het gebruik van geldautomaten snel af. Maar helemaal zonder contant geld kan de maatschappij niet. Het is dan ook belangrijk dat contant geld beschikbaar blijft in de Nederlandse samenleving, nu én in de toekomst. Daarom werken ABN-AMRO, ING en Rabobank samen om ervoor te zorgen dat er voldoende en veilige geldautomaten beschikbaar zijn. Deze geldautomaten gaan allemaal Geldmaat heten en vandaag is in Soest de eerste Geldmaat in gebruik genomen

Operatie Geldmaat

In de loop van 2019 en 2020 maken de automaten van ABN AMRO, ING en Rabobank plaats voor Geldmaten. Dat gebeurt niet in één keer, maar automaat voor automaat. Als eerste zijn de automaten voor het opnemen van biljetten aan de beurt. Later volgen de automaten voor het storten van biljetten.

U kunt de hele operatie volgen via de locatiewijzer en de planning op de website geldmaat.nl. Op de locatiewijzer staan alle automaten van ABN-AMRO, ING en Rabobank in Nederland én vanaf woensdag 12 juni 2019 de eerste Geldmaat die in Soest staat.

Wat verandert er voor u?

Geldmaat neemt de huidige automaten over van de banken. Pas als een automaat te oud is, bestelt Geldmaat een nieuw apparaat. Tot dat moment krijgt iedere automaat die Geldmaat overneemt, krijgt een gele Geldmaatkap en ook de directe omgeving van de automaat wordt aangepast.

Een andere buitenkant én een andere binnenkant

De manier waarop u geld opneemt blijft hetzelfde. De schermen zien er straks wel iets anders uit dan nu. Ze krijgen een andere kleur, andere teksten én het logo van Geldmaat.

Het grote voordeel is dat straks alle geldautomaten er hetzelfde uitzien en hetzelfde werken. En dat iedereen bij elke geldmaat net zoveel geld kan opnemen als zijn saldo en paslimiet toestaan. Dat geldt niet alleen voor klanten van ABN-AMRO, ING en Rabobank, maar ook voor de klanten van alle andere banken.

Een efficiënt netwerk van automaten

Door de overname van de automaten kan Geldmaat een efficiënt netwerk van automaten maken. Dat betekent dat er soms een automaat weggaat. Bijvoorbeeld plaatsen waar nu een aantal automaten dicht bij elkaar staan. Geldmaat kijkt in alle gevallen naar hoeveel mensen de automaten gebruiken.

Soms betekent het dat er een automaat komt op een plek waar eerder geen automaat stond. Het uitgangspunt is dat iedereen in Nederland binnen een straal van vijf kilometer contant geld moet kunnen blijven opnemen.

Veilig geld opnemen en storten

De geldautomaten die nu nog binnen in de bankkantoren staan, gaan op den duur verdwijnen. Voor die geldautomaten zoekt Geldmaat een nieuwe plek. De voorkeur heeft een plek in een winkelcentrum of in een winkel.

Een plek in een winkelcentrum of in een winkel heeft als voordeel dat iemand geld opneemt vlak bij waar hij of zij boodschappen doet. Bovendien lopen er altijd veel mensen rond. Uit onderzoek blijkt dat gebruikers van geldautomaten zich veiliger voelen als er meer mensen op de plek van de geldautomaat zijn.

Weten hoe u straks bij een Geldmaat geld kunt opnemen?

Bekijk deze video's:

Video: Een vast bedrag opnemen

Video: Een zelfgekozen bedrag en biljetten opnemen

Hier vindt u de handleidingen:

Handleiding een vast bedrag kieze

nHandleiding zelf een bedrag en biljetten kiezen

 

Meer weten?

Kijk dan hier voor de veel gestelde vragen over Geldmaat

Inkomen