6 juni 2024

Een robot die kwetsbare ouderen wast, is dit onze toekomst?

Worden we straks gewassen worden door een robot? Ouderenzorgorganisatie Mijzo onderzoekt samen met TNO de mogelijkheden voor een dergelijke robot.

Géén wasstraat voor bejaarden, maar een innovatief technisch systeem om senioren zelfstandig te laten douchen, aldus Mijzo in het Algemeen Dagblad (AD). Het kan een van de oplossingen zijn voor de personeelstekorten in de zorg.

Over twee jaar moet een prototype opgeleverd worden. De organisatie voert nu gesprekken met 60- tot 70-jarigen en met hoogbejaarden om te inventariseren hoe ze over deze ontwikkeling denken.

Wassen is wel heel intiem

Wij reageren in het AD terughoudend op de plannen voor een wasrobot. “Wassen is een intieme persoonlijke handeling”, melden wij bij monde van onze woordvoerster Eline Maarse. “Het lijkt ons niet heel fijn als dit door een robotachtig construct wordt overgenomen. Juist deze handelingen vragen intermenselijk contact en dat privacy en waardigheid van mensen, ook in kwetsbare situaties, overeind te houden.”

Andere oplossingen vinden we belangrijk

ANBO-PCOB is wel voor toepassing van nieuwe technieken. Maarse: “Gezien de toenemende personeelsschaarste en de stijgende zorgvraag is het inderdaad belangrijk dat we naar andere oplossingen gaan kijken, maar er moet wel zorgvuldig gekeken worden bij welke delen van zorg dit kan en waar juist niet.”

Het complete artikel is voor abonnees van het AD te lezen op Worden ouderen straks gewassen door een robot? ‘Mét behoud van waardigheid, privacy en veiligheid’ | Topverhalen uit de Drechtsteden | AD.nl

Ons laatste nieuws en voordeel in uw mailbox?

Klik op onderstaande button en meld u aan voor de maandelijkse nieuwsbrief. 

AANMELDEN

ANBO Advies - douchestoel of douchekruk aanschaffen | Langer Thuis in Huis