3 juni 2020

Eén op de drie ouderen online om eenzaamheid te voorkomen

Een derde van de ouderen die voor de coronacrisis geen gebruik maakten van internet, is dat sindsdien wel gaan doen. Belangrijkste reden om in contact te blijven met hun naasten en om zich bezig te houden in de lange dagen thuis. Dat blijkt uit een peiling van ouderenorganisatie ANBO onder 4000 ouderen.

Uit de peiling van ANBO blijkt verder dat van de ouderen die online actief zijn, bijna de helft aangeeft dat ze meer zijn gaan beeldbellen, twintig procent heeft meer contact met anderen via sociale media (waaronder Facebook) en 18 procent doet online spelletjes.

“Een groot deel van de ouderen was al digitaal actief,” aldus Liane den Haan van ANBO. “Maar sommige nog niet. Door het coronavirus zijn veel ouderen aan huis gekluisterd en krijgen ze veel minder of geen bezoek. Om toch contact te kunnen onderhouden met hun kinderen en kleinkinderen, is een deel van die groep de afgelopen periode op internet gegaan. Bij ANBO hebben we telefonisch ook veel mensen geholpen om te leren beeldbellen of een Facebook-account aan te maken. Het is mooi om te zien dat dat lukt en dat ouderen hun familie soms na weken, via een tablet of smartphone weer kunnen zien en spreken.”

Ouderen iedere dag online

Bijna 35 procent van de respondenten geeft aan dat ze sinds de coronacrisis meer gebruik is gaan maken van internet. 9 van de 10 ouderen gebruikt het internet dagelijks. Iets meer dan de helft van de ouderen gebruikt een computer, een kwart een tablet en 21 procent een smartphone.

Toegevoegde waarde

Liane den Haan: “We vroegen ouderen op welke manier het internet voor hen van toegevoegde waarde is. Naast het gemak (om dingen op te zoeken), noemen veel mensen dat ze op deze manier meer contact hebben met anderen en dat ze er ook plezier aan beleven om online te zijn. Dat is in deze lastige en moeilijke tijd dan een lichtpuntje.”

Zelfredzaam

Van de respondenten geeft bijna de helft aan (48 procent) dat ze geen hulp hebben gekregen van anderen om internet en de toepassingen te installeren; een kwart kreeg hulp van kinderen of kleinkinderen en een klein deel (8 procent) van de buren of kennissen.

ANBO in de pers

De Telegraaf schreef een artikel over het onderzoek van ANBO 

Klik hier om het Telegraaf-artikel te lezen

Over de peiling

ANBO heeft deze peiling in de eerste twee weken van mei 2020 uitgevoerd onder ruim 4000 ouderen. Van de respondenten was 45 procent vrouw en 55 procent man. Meer dan de helft van de respondenten (52 procent) was tussen de 70 en 75 jaar en 40 procent was 75 jaar of ouder.

Bekijk hier de samenvatting van het onderzoek inclusief staafdiagrammen

Oudere vrouw online beeldbellen mobiele telefoon ANBO