30 september 2020

Dit verandert er aan uw zorgverzekering

Prinsjesdag was dit jaar, door corona, anders dan andere jaren. Geen koets en publiek, maar wél een troonrede en de miljoennota met de plannen van de regering voor 2021. Bent u nieuwsgierig wat er voor uw zorgverzekering verandert komend jaar? Of welke impact het coronavirus heeft op uw zorgpremie? Lees meer in dit overzicht met de belangrijkste veranderingen voor 2021!

Veranderingen zorgverzekering

De regering heeft ook haar nieuwe plannen voor de zorg- en basisverzekering bekend gemaakt. Hoeveel u van alle aangekondigde veranderingen merkt, hangt af van uw situatie. In onderstaand overzicht hebben wij de belangrijkste veranderingen voor de zorgverzekeringen van 2021 op een rijtje gezet!

Uw zorgpremie gaat omhoog

De zorgpremie gaat komend jaar verder omhoog. Het kabinet gaat voorlopig uit van zo’n €5 per maand. Door de toegenomen zorgkosten rondom Corona lag het in de lijn der verwachting dat de premie zou gaan stijgen. Wat de exacte premies gaan worden, is nog even afwachten. Deze zullen uiterlijk op 12 november door de zorgverzekeraars bekend gemaakt worden.

Verplicht eigen risico blijft gelijk

Het verplicht eigen risico blijft net als de afgelopen jaren €385,-. De collectiviteitskorting blijft ook in 2021 mogelijk. De verzekeraars mogen naar eigen beleid maximaal 5% korting geven op de basisverzekering. Wilt u minder premie betalen? Dan kunt u vrijwillig voor een hoger eigen risico kiezen, maar moet u wel meer zelf betalen als u verzekerde zorgkosten maakt. 

Uw zorgtoeslag gaat omhoog

Ter compensatie van de premiestijging gaat de maximale zorgtoeslag ook omhoog. De maximale zorgtoeslag voor eenpersoonshuishoudens stijgt met ongeveer €44,- naar €1.294 per jaar, die van meerpersoonshuishouden met ongeveer €99,- naar €2.496,-.

Veranderingen basisverzekering

Jaarlijks bepaalt de overheid de dekking van de basisverzekering. Dit verandert er:

  • Herstelzorg na corona. De basisverzekering wordt tijdelijk uitgebreid met herstelzorg na corona. Dat maakte minister Van Ark (Medische Zorg en Sport) in een kamerbrief bekend. Door deze tijdelijke maatregel wordt herstelzorg bij ernstige coronaklachten vergoed. De uitbreiding van de basisverzekering geldt vanaf 18 juli 2020 voor minimaal een jaar.
  • Vergoeding dagbehandeling niet-aangeboren hersenletsel. Vanaf 2021 vergoedt de basisverzekering de dagbehandeling in groepsverband voor ouderen en mensen met niet-aangeboren hersenletsel. Tot die tijd is daar een subsidieregeling voor.
  • Vergoeding geneesmiddelen eierstokkanker en lymfeklierkanker. Vanaf 16 april 2020 vergoedt de basisverzekering het medicijn olaparib (merk Lynparza) tegen eierstokkanker. Vanaf 1 mei 2020 wordt ook het medicijn axicabtagene ciloleucel (merk Yescarta) tegen lymfeklierkanker opgenomen in het basispakket. Ook in 2021 worden beide medicijnen vergoed vanuit de basisverzekering.

Verandering aanvullende verzekeringen

Naast de basisverzekering, die voor iedereen verplicht is, kunt u ook vrijwillig één of meer aanvullende verzekeren afsluiten. Voor de tandarts, of fysiotherapie bijvoorbeeld. Verzekeraars beperken de dekking hiervan steeds verder. Of dit voor komend jaar ook geldt moet nog blijken. In november maken zorgverzekeraars de inhoud van deze aanvullende pakketten bekend.

De zorgverzekeraars maken op 12 november hun premie voor het komende jaar bekend. Hierna kunt u gaan vergelijken. Overstappen kan tot en met 31 december 2020. Tenzij u voor die tijd zelf al uw lopende verzekering opzegt. Dan kunt u nog tot 1 februari 2021 een nieuwe verzekering kiezen.

Bronnen: Heilbron en Independer.

Gratis 'blijf gezond' zorgspecial

Ook dit jaar brengt ANBO, samen met partner Heilbron, in oktober weer een (digitale) zorgspecial uit. Hierin leest u persoonlijke verhalen, het laatste nieuws met betrekking tot zorg en krijgt u tips om gezond te blijven. Ook (of juist) ten tijden van het coronavirus! Vraag deze zorgspecial hieronder alvast aan:

Vraag een gratis zorgspecial aan >>

Grootste onafhankelijke zorgcollectief voor senioren

ANBO heeft voor haar leden met 11 verzekeraars afspraken gemaakt over korting op de zorgverzekering. Hiermee hebben wij het grootste onafhankelijke zorgcollectief voor senioren in Nederland. Grote kans dat uw huidige verzekeraar aangesloten is en dat ook u kunt besparen op uw zorgpremie.

Heeft u vragen over uw zorgverzekering of wilt u graag een persoonlijk advies? Wij helpen u graag! Bel vrijblijvend onze Zorgadvieslijn op tel. 0348 - 72 48 49. Of lees hier meer over het zorgcollectief >>

Naar overzicht
ANBO, wat verandert er voor uw zorgverzekering in 2021?
Gezondheid