14 februari 2019

Denk op tijd na over wensen rond het levenseinde

Mensen moeten bewust én op tijd nadenken over de wensen rond het levenseinde. Dat zegt ANBO-bestuurder Liane den Haan ter gelegenheid van de week van de euthanasie. De keuzes om regie te houden bij het levenseinde behelzen veel meer dan euthanasie, en het is belangrijk dat de opties helder zijn. "Enkele weken geleden hielden we een pleidooi om niet pas op de eerste hulp van een ziekenhuis - als de vraag gesteld wordt - na te denken over reanimatie. De vraag kan rauw op iemands dak vallen en bij gebrek aan duidelijke wensen is het aan de familie. Artsen en patiënten moeten hun wederzijdse wensen, verwachtingen en mogelijkheden bespreekbaar maken voordat het te laat is", zo zegt Den Haan

Het gaat niet alleen om ouderen

Het levenseinde is een zwaar onderwerp, en niet iedereen wil er teveel over nadenken. Tegelijkertijd is het belangrijk dat patiënten - en niet alleen ouderen - nadenken over wat ze wel en niet meer willen. Dat gaat dus niet alleen over euthanasie, maar ook over reanimatie en andere levensverlengende of levensverkortende ingrepen.  Den Haan pleitte er bij de NOS dan ook voor dat bij intakegesprekken in het ziekenhuis de vraag al wordt gesteld. "Of nog eerder, bij de huisarts. Die kan heel goed inschatten in welke situatie mensen zitten en aankaarten dat de vraag mogelijk een keertje gaat komen. Want wat je wilt, blijft je eigen verantwoordelijkheid", zegt Den Haan. "Je kunt bijvoorbeeld een niet-reanimerenpenning nemen, je wens vastleggen of het zelf bespreekbaar maken. Het is goed om erover na te denken en het je omgeving te laten weten."

Lees meer in ANBO Magazine 2

ANBO Magazine 2, dat op 19 maart op de mat valt, staat in het teken van het levenseinde. Niet alleen euthanasie, maar ook andere mogelijkheden om zelf de regie te houden over het sterven, staat centraal. Met interviews met onder andere presentator Joris Linssen en D66-Kamerlid Pia Dijkstra. 

Naar overzicht
Nadenken
Gezondheid