03 juli 2012

Dekkingsgraden pensioenfondsen gedaald

De gemiddelde dekkingsgraad van de Nederlandse pensioenfondsen stond eind juni op 93 procent, een daling van 2 procentpunten vergeleken met mei. Dat blijkt uit de maandag gepubliceerde Pensioenthermometer van adviesbureau Aon Hewitt, dat de hoogte van de gemiddelde dekkingsgraad dagelijks bijhoudt.De vereiste dekkingsgraad is 105 procent. De dekkingsgraad geeft aan of een pensioenfonds op termijn aan zijn verplichtingen kan voldoen, en is voor een groot deel afhankelijk van de hoogte van de rentestand.

Gemiddelde rentestanden

De Nederlandsche Bank bepaalde eind vorig jaar met een noodmaatregel dat de pensioenfondsen hun dekkingsgraad niet meer op basis van een maand, maar op basis van de gemiddelde rentestand van 3 maanden moeten vaststellen. Omdat de rente de afgelopen weken weer flink is gestegen, zou de dekkingsgraad met de normale berekening over de maand juni eigenlijk moeten zijn toegenomen. Lage rentestanden in april en mei zorgen er echter voor dat de Pensioenthermometer nu toch lager scoort dan de vorige thermometerpublicatie.

Noodgreep op noodmaatregel

"Noodgreep op noodmaatregel lijkt ons pensioenstelsel op dit moment te regeren", aldus Liane den Haan, algemeen directeur van ANBO. "De huidige situatie sterkt ons in ons standpunt dat de afspraken in het AOW- en Pensioenakkoord alsnog en met de nodige spoed moeten worden ingevoerd. Minister Kamp, die het akkoord ook van harte ondersteunde, heeft met het Kunduz-akkoord wel erg makkelijk afscheid genomen van het Pensioenakkoord."

Naar overzicht
Inkomen