15 maart 2017

Deel 3 Belastingtips: fiscaal partnerschap en de aanslaggrens

De hele week geeft ANBO tips die u kunnen helpen belastingvoordeel te behalen. Soms zijn er namelijk kosten op te voeren of kunt u schuiven met bepaalde posten waardoor u minder hoeft bij te betalen of u misschien wel geld terug kunt krijgen. Laat geen geld liggen en achterhaal of onze tips in uw voordeel kunnen werken!

Tip 5: gezamenlijk aangifte doen loont bijna altijd

Belastingexpert Alex van Scherpenzeel van ANBO legt uit: "Als u fiscaal partner bent loont het bijna altijd om gezamenlijk aangifte te doen. Bepaalde inkomsten kunt u onderling verdelen en waardoor u (bijna) altijd minder belasting hoeft te betalen." U bent fiscaal partner als u getrouwd bent of geregistreerd partnerschap hebt. Ook als u niet getrouwd of geregistreerd partner bent, kunt u een fiscale partner hebben. Iemand die op uw adres ingeschreven staat valt hier ook onder. Klik hier voor meer informatie.

Tip 6: Maak gebruik van de aanslaggrens!

Als u minder dan 46 euro moet betalen, dan hoeft u dit van de Belastingdienst niet te betalen. "Het loont dus om onder die grens van 46,- euro te blijven. Wie fiscaal partner is kan met bepaalde posten schuiven waardoor in ieder geval één persoon onder die grens kan blijven en niets hoeft te betalen. Dat is toch mooi meegenomen", zegt Van Scherpenzeel. Er zijn wel uitzonderingen: "Als de Belastingdienst u over 2016 een voorlopige aanslag heeft opgelegd, dan geldt de aanslaggrens niet. Door tussen de fiscaal partners te schuiven met aftrekposten bijvoorbeeld kunt u € 46 belasting besparen. Op het einde van de online belastingaangifte krijgt u een scherm te zien waarop aangegeven staat dat u kunt schuiven met de verschillende posten."

Hulp nodig?

Vindt u belastingaangifte doen ingewikkeld, dan kunt u gebruik maken van de ANBO Belastingservice. Goed opgeleide vrijwilligers komen bij u thuis en helpen u met invullen van uw aangifte. Van Scherpenzeel: "De vrijwilligers kunnen u ook helpen met het aanvragen van zorg- en/of huurtoeslag als u daar recht op heeft." Klik hier om te kijken wat de voorwaarden zijn om gebruik te maken van de Belastingservice.