25 april 2017

Deel 2 – Leuk ouder worden

Een op de vier Nederlanders is in 2050 ouder dan 65 jaar. Dat heeft gevolgen voor onze banen, voor de gezondheidszorg, voor wie ons helpt en waarmee, hoe onze huizen eruit zien, voor de portemonnee. ANBO is van mening dat politiek Den Haag nú beleid moet maken waarbij het vergrijzing ziet als kans en niet als bedreiging. Prof. Dr. Joris Slaets, verbonden als hoogleraar ouderengeneeskunde aan het UMC Groningen en directeur van kennisinstituut Leyden Academy, deelt die mening. Hij pleit voor een omslag in de zorg voor ouderen.

Liefdevolle zorg het belangrijkst 

"Wat we tegenwoordig vooral willen, is leefplezier", zegt Slaets. "En liefdevolle zorg, niet te vergeten. Want mensen zijn gelukkiger als ze liefde ervaren. Dat klinkt misschien zweverig, maar het is heel tastbaar." Met zijn kennisinstituut Leyden Academy richt de hoogleraar zich op vitaal ouder worden. Omdat hij als geen ander weet: "Het Zwitserleven-gevoel is vals." Onderzoek laat zien dat geld niet zaligmakend is. Ouderen voelen zich pas gelukkig als ze vrienden en familie om zich heen hebben en liefdevol worden verzorgd. Daar zou de maatschappij meer op moeten inzetten", aldus Slaets.

Anders zorgen voor ouderen hoeft niet duurder te zijn

Slaets vervolgt: "Het gaat erom te genieten, ook als je boven de 80 bent en te kampen hebt met fysieke beperkingen. (...) De zorg is gericht op het oplossen van ziekten en problemen. Dat is logisch als je het over jonge mensen hebt, die kunnen nog jaren mee. Maar het idee is ontstaan dat gezondheid te allen tijde maakbaar is. En dat is niet zo. Als je boven de 80 bent, krijg je onvermijdelijk gebreken. (...) We hebben onze prioriteiten niet op orde. Dat is al jaren zo. Het lukt niet om van al die regeltjes en protocollen af te komen. Terwijl anders zorgen voor kwetsbare ouderen niet eens duurder hoeft te zijn. Als het geld dat nu wordt opgemaakt aan 'overbodige en schadelijke zorg' wordt besteed aan 'liefdevolle zorg', zijn we al een heel eind."

Lees hier het hele interview van Joris Slaets met ANBO Magazine.

Morgen deel 3 van Leuk ouder worden met Cretien van Campen.

Naar overzicht
Gezondheid