04 februari 2016

Dé ZZP'er bestaat niet

De arbeidsmarkt anno 2016 is aan het veranderen. Steeds minder mensen hebben een vaste baan, er zijn meer dan 600.000 werkzoekenden en bijna een miljoen zelfstandigen zonder personeel (ZZP). Zeker onder 50-plussers. In ANBO Magazine vertellen arbeidsmarktdeskundigen en toekomstvoorspellers dat dit niet van tijdelijke aard is.

Trendwatcher Adjiedj Bakas over het ZZP-schap

Volgens trendwatcher Adjiedj Bakas is het fenomeen ‘vaste baan’ definitief op zijn retour. “Steeds meer mensen zullen in de toekomst op freelance basis aan de slag gaan”, zegt hij. “Soms zullen ze losse klussen afwisselen met tijdelijke contracten, zogeheten hybride arbeidsrelaties.” En, voorspelt Bakas, het zal steeds vaker om 50-plussers gaan.

Ook het UWV ziet een toename van de 50-plus ZZP’er

Luc Verhaak is productontwikkelaar bij uitkeringsinstantie UWV. Volgens hem kiezen ontslagen 50-plussers vaker voor de UWV-regeling voor startende ondernemers. “Ze tellen hun knopen en nemen liever het heft in eigen hand. Het zijn misschien geen geboren ondernemers, maar uit onze cijfers blijkt dat ruim twee derde van hen na drie jaar nog steeds aan het werk is als ondernemers. De oudere werkhervatters blijken ook relatief het hoogste inkomen te hebben”, zegt Verhaak. 

Lees hier het hele verhaal dat in ANBO Magazine staat inclusief cijfers en hoe de politiek erover denkt. 

Naar overzicht
Inkomen