26 september 2014

'De zekerheid van Klijnsma is een lager pensioen'

Staatssecretaris Jetta Klijnsma wil een zekerder pensioen. Maar de enige zekerheid die zij biedt, is een lager pensioen, zegt ANBO-directeur Liane den Haan in een speciale pensioenbijlage in De Telegraaf. “Gepensioneerden raken een dag per week hun pensioen kwijt.”

Pensioenstelsel moet gezonder 

ANBO, dé belangenbehartiger voor senioren, heeft zich de afgelopen jaren hard gewerkt aan de nieuwe regels om ons pensioenstelsel robuuster te maken. Het doel is eenvoudig: vergroot de kansen op een waardevast pensioen en verklein de kansen op kortingen. Zorg voor een goed pensioenstelsel, voor gepensioneerden én voor hun kinderen.
Daarvoor heeft staatssecretaris Klijnsma van Sociale Zaken en Werkgelegenheid een nieuw Financieel Toetsingskader (ftk) opgesteld: de spelregels voor de pensioensector.


Klijnsma is in die missie half geslaagd. Pensioenfondsen in zwaar weer krijgen tien jaar om er weer bovenop te komen. En als er moet worden gekort op de uitkeringen, dan mogen zij die kortingen over tien jaar uitsmeren. Dus niet vijf procent in één keer, maar tien keer een half procent. Dat is beter dan het nu is. Het tweede wat zij goed doet, is dat pensioenfondsen een compleet contract moeten opstellen: pensioenfondsbesturen moeten van tevoren bepalen hoe zij mee- en tegenvallers verdelen over de verschillende generaties.

Teveel zekerheid = lager pensioen

Tot zover het goede nieuws. Want in haar ijver om tegenvallers te voorkomen, slaat de staatssecretaris door in het stapelen van zekerheden. Ze verzekert haar huis bij drie verzekeraars. En daar gaat het mis. De kans dat pensioenfondsen inflatie kunnen compenseren, wordt klein. De kans dat pensioenfondsen ooit nog de achterstand in indexatie of de kortingen kunnen inhalen, is teruggebracht tot nul.
ANBO verzet zich daartegen. Miljoenen gepensioneerden hebben de afgelopen zes jaar maar liefst veertien procent koopkracht ingeleverd omdat zij indexatie zijn misgelopen. En daar kwamen de kortingen tot zeven procent nog eens bij.

Tel daar bij op dat de pensioenfondsen ook in het huidige systeem nog jaren moeten wachten tot zij weer mogen indexeren. De historisch lage, zogeheten ‘risicovrije’ rente zorgt dat de verplichtingen de pan uitrijzen.

En dan wil Klijnsma nóg hogere buffers en krijgen pensioenfondsen te weinig ruimte om met iets meer risico de pensioenen te verhogen. Het beeld is duidelijk: de zekerheid van Klijnsma is een zeker lager pensioen. De gevolgen: in koopkracht raken gepensioneerden een dag per week hun pensioen kwijt. En niet alleen gepensioneerden worden getroffen: werkenden zien hun latere pensioen ook steeds minder waard worden. Dat kan beter: ANBO wil geen hogere buffers en wil dat pensioenfondsen meer risico kunnen nemen. Dat zorgt uiteindelijk voor een hoger pensioen.

Een gezond pensioen voor jong en oud

ANBO onderstreept de noodzaak van een gezond stelsel. Maar deze gevolgen van de nieuwe regels zijn onaanvaardbaar. De pensioenfondsen waren nog nooit zo rijk, terwijl de gepensioneerden er jaar-in-jaar-uit op achteruit blijven gaan. Leg dat maar uit.