10 april 2020

Criminelen en corona? Wees voorzichtig!

De Nederlandse banken zijn donderdag 9 april een campagne gestart om iedereen te waarschuwen tegen criminelen die de coronacrisis gebruiken om geld af te troggelen.

Op de publieke televisiezenders is vanaf donderdag 9 april een spotje te zien met de boodschap ‘Anti-bacteriële pas? Trap er niet in!’ Het televisiespotje waarschuwt dat criminelen ook in deze moeilijke tijd actief zijn en het coronavirus misbruiken om mensen te bewegen om hun pas of vertrouwelijke bankgegevens af te staan.

Criminele activiteiten 

“Het is eigenlijk te gek voor woorden. Iedereen in Nederland heeft te maken met de maatregelen rondom het coronavirus, duizenden mensen zijn er ziek door geworden en zijn aanzienlijk veel mensen door overleden,” stelt Liane den Haan, directeur-bestuurder van ANBO. “En toch gaan criminelen gewoon door met hun activiteiten en proberen bankgegevens van mensen te stelen.”

Klik niet op hyperlinks

Criminelen versturen mailtjes, sms-jes en whatsapp-berichten met de woorden 'COVID-19' of ‘Coronavirus', 'World Health Organisation (WHO)' of 'RIVM'. In de berichten staan hyperlinks die naar valse websites van banken gaan. Daar staat dan de mededeling dat u na inloggen een antibacteriële pas toegestuurd krijgt. Het advies is om NIET op deze links te KLIKKEN! 

Laat u niet misleiden

Liane den Haan: “Laat u hierdoor niet misleiden! Banken zullen u nooit in een mail of ander bericht vragen om uw gegevens te delen. Echte banken sturen uw nieuwe betaalpas automatisch op, daar hoeft u zelf niets voor te doen. En als u twijfelt over de herkomst van een bericht van uw bank, neemt u dan contact op met uw bank."

Meer weten?

Wilt u meer weten over voorkomens van misbruik van uw bankrekening? Kijk dan op www.veiligbankieren.nl of op www.nvb.nl!

Naar overzicht
Vishaak op toestenbord