25 februari 2020

Coronavirus voorkomen: wat kunt u doen?

U heeft ongetwijfeld over het coronavirus gehoord. De symptomen zijn hetzelfde als bij griep. Mocht u nu ziek zijn, dan is de kans groot dat u ‘gewoon’ griep hebt of een ander verkoudheidsvirus. Toch is het goed om te weten wat u kunt doen om te voorkomen dat u besmet wordt. Hierbij de belangrijkste zaken op een rij (laatste update: 29 september 2020).

U bent ziek. Kan dat het coronavirus zijn?

Als u in Nederland verkouden bent of longklachten hebt, hoeft u zich meestal geen zorgen te maken dat u het nieuwe coronavirus hebt. De kans is veel groter dat u gewoon griep hebt of een ander verkoudheidsvirus.

Klachten die veel voorkomen:

  • Verkoudheidsklachten zoals neusverkoudheid, loopneus, niezen, keelpijn
  • Hoesten
  • Benauwdheid
  • Verhoging of koorts
  • Plotseling verlies van reuk en/of smaak (zonder neusverstopping)

Heeft u een of meer van deze klachten?

Laat uzelf testen en blijf thuis tot de uitslag bekend is.

Dan is het afhankelijk van de uitslag (positief of negatief) of u weer naar buiten mag. En of ook uw huisgenoten thuis blijven. 

Heeft u huisgenoten? Zij blijven ook thuis als u naast milde coronaklachten ook last heeft van koorts of benauwdheid. Lees meer hierover op rijksoverheid.nl

Worden uw klachten erger?

  • U heeft koorts (meer dan 38 graden Celsius)
  • U moet hoesten of u bent benauwd

Bel in dat geval wel even met de huisarts of neem contact op met het RIVM. 

Coronatest

Vanaf 1 juni kunnen mensen met milde klachten die passen bij het coronavirus, een afspraak maken voor een coronatest. Het landelijke telefoonnummer om die afspraak te maken is 0800-1202. De test wordt vervolgens afgenomen bij één van de GGD-teststraten in het land. Het gratis telefoonnummer is zeven dagen per week bereikbaar van 08.00 uur tot 20.00 uur. 

Kijk voor meer informatie op: 

https://coronatest.nl/ 

https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-covid-19/testen/afspraak-maken 

Wat kunt u doen om verspreiding te voorkomen?

De belangrijkste maatregelen die u kunt nemen om verspreiding van het coronavirus te voorkomen, zijn heel simpel. Deze maatregelen gelden voor alle virussen die griep en verkoudheid kunnen veroorzaken. Het is dus altijd belangrijk om deze op te volgen.

Wat gebeurt er als iemand misschien het coronavirus heeft?

Heeft u uw testresultaat nog niet ontvangen en heeft u huisgenoten? Zij blijven ook thuis als u naast milde coronaklachten ook last heeft van koorts of benauwdheid. Lees meer hierover op rijksoverheid.nl

Handige links

Op de website van de Rijksoverheid staat meer informatie over de huidige situatie.

Op de website van het RIVM leest u o.a. meer over de symptomen van corona, wanneer u zich moet laten testen en wanneer u met de huisarts belt.

Bekijk hier het corona dashboard met de laatste cijfers en statistieken. 

Speciale coronalijn van ANBO weer open

Om oudere mensen in de tweede coronagolf te steunen en een hart onder de riem te steken te steken, heeft ANBO haar speciale telefoonlijn heropend. Iedereen die vragen heeft over het coronavirus of graag een praatje wil maken, kan ons op werkdagen van 09:00 tot 17:00 bellen op: 0348 – 46 66 66.

Fruit en stethoscoop