25 februari 2020

Coronavirus voorkomen: wat kunt u doen?

U heeft ongetwijfeld over het coronavirus gehoord. In China zijn veel mensen ziek geworden, maar ook in Europa zijn er patiënten. De symptomen zijn hetzelfde als bij griep. Mocht u nu ziek zijn, dan is de kans groot dat u ‘gewoon’ griep hebt of een ander verkoudheidsvirus. Toch is het goed om te weten wat u kunt doen om te voorkomen dat u besmet wordt. Hierbij de belangrijkste zaken op een rij.

U bent ziek. Kan dat het coronavirus zijn?

Als u in Nederland verkouden bent of longklachten hebt, hoeft u zich meestal geen zorgen te maken dat u het nieuwe coronavirus hebt. De kans is veel groter dat u gewoon griep hebt of een ander verkoudheidsvirus.

Wanneer moet u telefonisch contact opnemen met de huisarts?

Neem telefonisch contact op met uw huisarts of de lokale GGD Gemeentelijke Gezondheidsdienst  als u:

 • Koorts hebt met luchtwegklachten (hoesten of kortademigheid)
 • En de afgelopen twee weken in een land/regio geweest bent met wijdverspreide verspreiding van het coronavirus:
  • China (inclusief Hong Kong en Macau)
  • Singapore
  • Zuid-Korea
  • Iran
  • de Noord-Italiaanse provincies Aosta-vallei, Piëmont, Lombardije, Trentino-Zuid-Tirol, Friuli-Julisch-Venetië, Veneto, Emilia-Romagna en Ligurië.
 • Of de afgelopen twee weken contact hebt gehad met een patiënt met het nieuwe coronavirus.

De huisarts overlegt met de GGD of onderzoek naar het nieuwe coronavirus nodig is.

Wat kunt u doen om verspreiding te voorkomen?

De belangrijkste maatregelen die u kunt nemen om verspreiding van het coronavirus te voorkomen, zijn heel simpel. Deze maatregelen gelden voor alle virussen die griep en verkoudheid kunnen veroorzaken. Het is dus altijd belangrijk om deze op te volgen.

Wat gebeurt er als iemand misschien het coronavirus heeft?

Als iemand met ziekteverschijnselen zich bij een arts meldt en de arts denkt dat de patiënt mogelijk het nieuwe coronavirus heeft, gaat er een protocol in werking. De arts vraagt een test aan bij het RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu en het Erasmus MC Erasmus University Medical Center. Deze twee organisaties voeren een test uit en ondertussen wordt de verdachte patiënt in isolatie gehouden. Dat kan in thuisisolatie of door opname in het ziekenhuis. Als de test positief is, blijft de patiënt in isolatie en doet de GGD Gemeentelijke Gezondheidsdienst zogenoemd contactonderzoek. Alle mensen waarmee de patiënt tijdens de besmettelijke periode contact heeft gehad, moeten gedurende de incubatietijd hun gezondheid in de gaten houden. Als zij ziekteverschijnselen krijgen, moeten zij dat aan de GGD melden en begint het verhaal van vooraf aan.

Meer weten?

Kijk voor alle actuele informatie over het coronavirus op de site van het RIVM.

Naar overzicht
Fruit en stethoscoop
Gezondheid