27 augustus 2020

Coronatest-straten voor veel ouderen slecht bereikbaar

Iedereen die gezondheidsklachten heeft, kan zich laten testen in een coronatest-straat. Maar dat is nog niet zo eenvoudig voor mensen die slecht ter been zijn of geen auto hebben. Veel coronatest-straten zijn namelijk niet goed bereikbaar met het openbaar vervoer en voor mensen zonder auto. De GGD test mensen wel thuis, maar alleen in uiterste nood en in bepaalde regio’s. Daarom pleit ANBO ervoor dat thuis-testen overal in Nederland mogelijk is en aan wordt geboden als iemand niet mobiel is.

Liane den Haan, directeur-bestuurder van ANBO: “Op dit moment gaat het in het nieuws vooral over het aantal besmettingen. Maar daar begint het natuurlijk niet mee. Het eerste dat moet gebeuren, is dat iedereen die klachten heeft, getest kan worden. En dat is nu niet het geval. Want mensen die slecht ter been zijn en/of geen auto hebben, kunnen nu niet of niet eenvoudig bij een coronateststraat komen. Dat geldt dus voor veel senioren en mensen met een beperking. En als je klachten hebt, ga je natuurlijk ook niet bij iemand in de auto zitten, want dan bestaat de kans dat je die persoon besmet.”

Maak thuis-testen overal in Nederland mogelijk

Den Haan: “We krijgen bij ANBO telefoontjes van mensen die zich willen laten testen, maar geen afspraak maken, omdat ze niet weten hoe ze bij de coronateststraat moeten komen. Zij weten niet dat de GGD ook thuis een test kan afnemen. Dat wordt niet duidelijk gecommuniceerd en het wordt ook niet aangeboden als iemand belt voor een afspraak.”

Liane den Haan: “Wij vinden dat iedereen die niet mobiel is, thuis getest moet kunnen worden op het coronavirus. Bijvoorbeeld met een mobiele testbus of een samenwerking met thuiszorgorganisaties die toch (vaak dagelijks) bij oudere mensen thuis komen. Ik vind het mooi om te zien dat dat er in Zeeland en Brabant gekeken wordt naar deze mogelijkheden. Maar wat ons betreft moet dit in heel Nederland mogelijk zijn. Zodat iedereen getest kan worden.”

ANBO in de pers

De Volkskrant maakte een inventarisatie van het aantal teststraten en de verspreiding daarvan over het land. Daaruit bleek dat bijna een half miljoen Nederlanders langer dan 30 minuten moet rijden om op een GGD-testlocatie te komen. ANBO is bezorgd over de bereikbaarheid voor kwetsbare mensen en ouderen zonder auto en reageert daarom in de Volkskrant. 

Klik hier om het Volkskrant-artikel te lezen

Ons laatste nieuws en voordeel in uw mailbox?

Klik op onderstaande button en kies welke nieuwsbrief u wilt ontvangen. 

AANMELDEN

ANBO coronatest-straat