22 november 2022

Controleer betrouwbaarheid van webshop

Veel mensen doen online aankopen zonder eerst de betrouwbaarheid van de webshop te controleren. Uit een onderzoek van de ACM (Autoriteit Consument en Markt) blijkt dat 50% van de consumenten het afgelopen jaar een probleem heeft gehad met een online aankoop.

De ACM roept - samen met de Consumentenbond, het Europees Consumenten Centrum (ECC), de Fraudehelpdesk en de politie - op om eerst de reviews te bekijken vóór het plaatsen van een bestelling. Om mensen bewust te maken van de risico's is een campagne gelanceerd onder de titel: Ken je de webshop nog niet? Eerst reviews checken, dan bestellen.

De organisaties krijgen veel meldingen van mensen die problemen krijgen met een online aankoop. Die werd bijvoorbeeld later geleverd dan beloofd, er was iets mis met het product, ze kregen iets anders dan ze hadden besteld of kregen zelfs helemaal niets.

Te mooi om waar te zijn

ANBO helpt graag mee om mensen bewust te maken van de risico’s van het kopen bij een onbekende webshop. Waar moet u op letten?

  1. Zoek reviews over de webshop, maar doe dat niet op de site van de webshop zelf. Tik in de zoekbalk op het hele webadres en reviews. Weinig of geen reviews zijn verdacht.
  2. Is de prijs te mooi om waar te zijn? Dan is dat meestal ook zo.
  3. Nepshops verkopen vaak populaire producten, zoals elektronica of e-bikes.
  4. Controleer of keurmerklogo’s in de webshop echt zijn. Als u op het logo klikt, moet u naar de site van het keurmerk gaan.
  5. Als u alleen kunt betalen via een overschrijving, is het vaak foute boel, zeker als het een buitenlands banknummer is. Overigens is een iDeal-betaling geen garantie dat de webshop betrouwbaar is.
  6. Bij erg goedkope kleding of schoenen staat in de nep-webshop vaak dat alle maten beschikbaar zijn. Dat is een teken dat het niet in de haak is.
  7. Een shop die minder dan een maand online is, is verdacht. U kunt een webshop die eindigt op .nl controleren via sidn.nl en daar te klikken op ‘Toon mij de gegevens’.
  8. Pas extra op als u op een webshop komt via een advertentie. Want nepshops adverteren vaak via Facebook of Instagram. Dat een bedrijf adverteert betekent niet dat het betrouwbaar is.
  9. De politie heeft een lijst met malafide webwinkels. Bij deze webshops moet u dus niet kopen!

Ons laatste nieuws en voordeel in uw mailbox?

Klik op onderstaande button en kies welke nieuwsbrief u wilt ontvangen. 

AANMELDEN

Controleer betrouwbaarheid van webshop