29 oktober 2018

Contant geld moet altijd mogelijk blijven

De Nederlandse Bank maakt zich grote zorgen over het verminderd gebruik van contant geld. Voor het eerst doen Nederlanders minder dan vier op de tien betalingen contant, zo blijkt uit nieuwe cijfers waar het AD over schrijft. DNB wil dat banken, detailhandel, overheid en belangenclubs afspreken dat contant geld algemeen geaccepteerd blijft. Iets dat ANBO onderschrijft. Er zijn in Nederland zo'n vier miljoen mensen die op de een of andere manier minder goed in staat zijn om (altijd) te pinnen. Dat zijn laaggeletterden, mensen met een visuele beperking, groepen mensen die onder bewind staan, groepen dak- en thuislozen en een deel van de ouderen. Van de 75-plussers rekent nog in 61 procent van de gevallen contant af.

Europese wetgeving verbiedt pin-only bij gemeenten

Vorige week kregen alle 380 gemeenten een brief  met een duidelijke boodschap: burgers moeten aan de balie van gemeentehuizen met contant geld kunnen blijven betalen. Dat schreef onder andere RTLZ. Niet alleen ANBO en minister Ollongren van Binnenlandse Zaken zijn tegen het beleid dat er alleen gepind kan worden aan de balie van het gemeente, ook de Europese Centrale Bank heeft gewaarschuwd: volgens het Europees recht is alleen pinnen niet toegestaan. 

Los het op

In steeds meer gemeenten kunnen burgers alleen met een pinpas terecht voor een nieuw paspoort of rijbewijs. De Volkskrant schreef daarover in maart van dit jaar, maar het was al eerder onderwerp van gesprek. ANBO zei destijds dat, los van de wettelijke regels hierover, het voor alle overheden niet meer dan normaal zou moeten zijn dat burgers een keuze hebben om contant of met de pinpas te betalen. "De overheid, en bij uitstek gemeenten, zou het goede voorbeeld moeten geven en alle burgers in de gelegenheid stellen om zelfstandig aan de maatschappij te kunnen deelnemen", zei Liane Den Haan, directeur-bestuurder van ANBO. "Het kan niet zo zijn dat een deel van de burgers niet geholpen kan worden omdat de gemeente keuzes maakt die niet passen bij de verantwoordelijkheid die zij zou moeten nemen." 

Vallend muntgeld
Inkomen