9 december 2019

Contant geld blijft nodig: één op de tien ouderen kan niet internetbankieren

Meer dan 10 procent van de ouderen in Nederland geeft aan dat ze niet internetbankieren, terwijl ze wel over een computer beschikken en online actief zijn. Bijna de helft doet dit niet omdat men internetbankieren niet veilig vindt. Meer dan de helft (54 procent) wil zelfs met aangeboden hulp niet overstappen naar internetbankieren. Voor de Nederlandse oudere is contant geld dan ook van cruciaal belang. Dat blijkt uit een onderzoek van ANBO onder bijna 10.000 ouderen.

Liane den Haan, directeur-bestuurder van ANBO: “De resultaten van het onderzoek zijn van belang voor het besluit om geldautomaten weg te halen in verband met de veiligheid door plofkraken en het verdwijnen van servicepunten van banken. De huidige beschikbaarheid van contant geld moet blijven, omdat het aan de behoefte van veel ouderen voldoet.”

Tablet/mobiel

Bijna driekwart van de ouderen (73,5 procent) beschikt naast een computer ook over een tablet of smartphone; hiervan heeft ruim driekwart ook de app van hun bank op het apparaat geïnstalleerd. Minder dan een derde van de tablet/smartphone-gebruikers betaalt mobiel. En meer dan de helft van de niet-gebruikers doen dat omdat zij de app niet veilig vinden.

Liane den Haan: “ANBO wil een robuust en veilig betalingsverkeer dat toegankelijk is voor iedereen. Gelukkig is Nederland koploper op dit gebied. Maar dan moeten wij er wel voor zorgen dat iedereen kan participeren. Want de ontwikkelingen gaan snel. Vooral bij de technologie. Het gebruik van contant geld neemt onder andere hierdoor snel af. Daarom is het zaak dat wij zorgen dat mensen kunnen blijven meedoen.”

Betalen

Tweederde van alle ouderen (67 procent) betaalt in winkels en de supermarkt afwisselend contant of met zijn of haar bankpas. Ruim 11 procent rekent altijd contant af. En een (heel) klein deel, namelijk 1,4 procent, betaalt mobiel.

Van alle ouderen kiest 59 procent ervoor om met de bankpas te betalen, als men moet kiezen. Ze geven als reden dat ze het makkelijk vinden in gebruik (‘Je hebt altijd geld bij je’). 36,3 procent kiest daarentegen in dat geval voor contant. Zij geven als reden: dat ze dan beter weten wat ze uitgeven; mensen vinden het fijn om echt geld in handen te hebben. Ook hier kiest maar een klein deel voor mobiel betalen (4,7 procent).

Redenen om bij voorkeur met de bankpas te betalen:

Redenen bankpas

Redenen om bij voorkeur contant te betalen:

Redenen contant betalen

Bijna alle ouderen (96,5 procent) willen zelf kunnen blijven bepalen hoe ze betalen: contant of anders. Zij vinden dat iedereen in ieder geval altijd contant moet kunnen betalen bij:

  • winkels (80.9%)
  • de supermarkt (75,1%)
  • restaurants (60,4%),
  • snackbars (53,8%)
  • de parkeergarage (51,3%).

De apotheek staat slechts op de zesde plek.

Toekomst

We vroegen de Nederlandse ouderen wat zij zouden doen als er als geen contant geld meer is? De reacties zijn:

Toekomst zonder cash

Hulp aan ouderen om te internetbankieren

Liane den Haan: “ANBO gaat ouderen helpen om de overstap naar internetbankieren te maken. Dat gaan we samen met de banken doen. Maar natuurlijk alleen als de mensen dat willen. Zo blijft ook een gepensioneerde op zijn of haar toekomst voorbereid!”

Onderzoek en reactie ANBO in de pers

Veel kranten en tv-programma's hebben aandacht besteed aan het onderzoek van ANBO. Hieronder een selectie: 

internetbankieren