7 september 2018

Consumentenprijzen blijven flink stijgen

De consument betaalde in augustus 2,3 procent meer voor goederen en diensten dan een jaar eerder. In juli was de prijsstijging, ten opzichte van juli 2017, voor het eerst sinds september 2013 hoger dan 2 procent, en kwam uit op 2,1 procent. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) is de prijsstijging voor een belangrijk deel toe te schrijven aan de prijsontwikkeling van kleding en voedingsmiddelen. ANBO maakt zich steeds meer zorgen over de koopkrachtontwikkeling van de allerlaagste inkomens, waaronder die van gepensioneerden met een inkomen tot ongeveer €13.800. Niet alleen stijgen de prijzen nu al, ook stijgt het lage BTW-tarief van zes naar negen procent in 2019, waardoor onder andere groenten en fruit, theaterabonnementen, een bos bloemen, de fietsenmaker en medicijnen duurder worden. ANBO heeft zich tegen de BTW-verhoging verzet en blijft dat doen. 

Het CBS houdt in de zogeheten consumentenprijsindex (CBI) bij wat het prijsverloop is van een pakket goederen en diensten zoals dagelijkse boodschappen, kleding, benzine, huur en verzekeringspremies. De CPI is daarmee een belangrijke indicator voor de inflatie.

Óók compensatie voor laagste inkomens

ING berekende eerder dat een huishouden gemiddeld 300 euro méér kwijt is aan btw, maar volgens het Centraal Planbureau én het kabinet zit de koopkracht, ondanks de btw-verhoging, in de lift doordat de inkomstenbelasting wordt verlaagd. Maar mensen met een inkomen tot ongeveer €13.800 betalen geen inkomstenbelasting. Het totaal van de heffingskortingen is voor hen namelijk meer dan de verschuldigde inkomstenbelasting. "Zelfs als de inkomstenbelasting helemaal afgeschaft zou worden, profiteren deze mensen niet.", zo schrijft ANBO-bestuurder Liane den Haan aan de Tweede Kamer. "De verhoging van de btw komt voor de koopkracht van deze groep dus extra hard aan. Deze huishoudens zullen niet méér te besteden krijgen, maar juist minder." ANBO wil compensatie. 

Lees de brief aan de Tweede Kamer

Middeninkomens blijven achter

“We hebben al tijdens de presentatie van de miljoenennota 2018, op Prinsjesdag 2017, onze zorgen uitgesproken over de koopkracht van bepaalde middengroepen. Om een voorbeeld te stellen: het inkomen van gepensioneerden stijgt niet en daalt in veel gevallen zelfs, en nu de economie groeit en de prijzen stijgen vermindert hun koopkracht nog verder. Gepensioneerden profiteren namelijk niet van de belastingmaatregelen die genomen zijn om werkenden te ontlasten. En op die manier hebben gepensioneerden geen profijt van de economische voorspoed. We blijven de koopkracht van gepensioneerden agenderen en zullen ook dit bericht weer aangrijpen om de minister van Sociale Zaken ervan te doordringen dat de kloof tussen werkenden en gepensioneerden echt kleiner moet worden”, zo zegt Den Haan.