22 september 2015

Cliëntenstop dreigt bij wijkverpleging

Steeds meer thuiszorgorganisaties overwegen een cliëntenstop in te stellen, omdat ze onvoldoende geld krijgen van zorgverzekeraars. Daarvoor waarschuwde brancheorganisatie Actiz gisteren tijdens een hoorzitting in de Tweede Kamer, waar ook ANBO aan deelnam. ANBO vindt de bezuinigingen op de wijkverpleging “onaanvaardbaar”. 

Financieel onder water

Actiz liet eerder weten dat  de wijkverpleging financieel onder water staat en dat er dit jaar minstens een tekort van 242 miljoen euro wordt verwacht. Het kabinet wil dat de zorgverzekeraars voor 400 miljoen euro minder zorg inkopen. Volgend jaar lopen de bezuinigen op tot 500 miljoen euro. Zorgverzekeraars bezuinigen volgens Actiz fors op de door de Nederlandse Zorgautoriteit vastgestelde tarieven. 

Kind met badwater weggooien

Er is een flinke toeloop van cliënten bij de wijkverpleging, mede omdat mensen langer thuis blijven wonen en er strengere eisen gelden bij opname in een verpleeghuis. ANBO vindt de bezuinigingen op de wijkverpleging onaanvaardbaar. Directeur-bestuurder Liane den Haan via het ANP: “Wijkverpleging wordt steeds belangrijker nu steeds meer ouderen langer zelfstandig thuis wonen. Wijkverpleegkundigen zijn nodig om het sociale en medische domein met elkaar te verbinden. Als je daarop bezuinigt is het alsof je het kind met het badwater weggooit.”     

Naar overzicht
Gezondheid