20 december 2018

CBS: Ouderen kopen vaker online

Het aantal Nederlanders dat online aankopen doet is verder gestegen. In 2018 zegt 78 procent van de Nederlanders iets via internet gekocht te hebben, een jaar eerder was dat 76 procent. Onder 65-plussers nam het aandeel online shoppers het sterkst toe, van 25 procent in 2012 naar 45 procent in 2018. Dat zegt het CBS op basis van nieuwe cijfers.

Bekijk ook: dé voordelen van online shoppen

65 procent van 65-plus vindt zichzelf digivaardig

Vorig jaar al bleek uit gezamenlijk onderzoek van ANBO en Google dat winkelen de top 5 van meest gedane online activiteiten staat. Informatie opzoeken, internetbankieren en nieuwsbrieven lezen vormen samen de top drie. De meerderheid van de Nederlandse 65-plussers, namelijk 65 procent, vindt zichzelf digitaal vaardig. Bovendien wil één op de drie 65-plussers graag actiever gebruik maken van de mogelijkheden die het internet biedt. De belangrijkste redenen die zij geven zijn dat internet het leven makkelijker maakt (65 procent), dat ze hiermee beter op de hoogte blijven van activiteiten (62 procent) en dat ze hierdoor meer informatie vinden over hun interesses (61 procent). 

Bekijk de infographic

Meer zorgen over onveiligheid

Mensen maken zich wel zorgen over hun veiligheid online. Vijftigplussers ervaren het internet als onveiliger dan vijf jaar geleden, maar zijn ook beter op de hoogte van de risico’s. Steeds vaker treffen senioren maatregelen om hun online privacy te beschermen. Dat bleek eerder dit jaar uit het onderzoek Online veiligheid en privacy 2018 van Startpagina.nl, gehouden onder 1.109 Nederlanders van vijftig jaar en ouder.

Blij met nieuwe privacywetgeving AVG

Vijftigplussers zijn positief over de aangescherpte Europese privacywetgeving (AVG) die per 1 mei ingaat. Meer dan de helft (54 procent) is blij met de nieuwe wet en denkt dat dit misbruik van persoonsgegevens gaat tegenhouden. Wel tonen hoogopgeleiden zich een stuk sceptischer dan laagopgeleiden. Van de eerste groep is 37 procent positief over de wet, van de tweede groep is dat maar liefst 63 procent.

Foto: Google/ Ernst van Deursen

Winkelwagen op geld