25 november 2020

CBR en VVN introduceren ‘Rij Bewust Test’

Het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) en Veilig Verkeer Nederland (VVN) lanceren vandaag de online Rij Bewust Test (www.rijbewusttest.nl). Die moet ervaren rijbewijsbezitters meer inzicht geven in het eigen rijgedrag en helpen om met een veilig en zeker gevoel te blijven rijden.

ANBO ondersteunt dit initiatief omdat het belangrijk is dat mensen mobiel kunnen blijven. “Dan is het helemaal niet zo gek om af en toe even een opfriscursus te doen”, zegt Atie Schipaanboord, hoofd belangenbehartiging bij ANBO. “Het is leuk om te doen en het zorgt ervoor dat we veilig aan het verkeer kunnen blijven deelnemen.”

Volgens het CBR en VVN wordt ongeveer negentig procent van alle verkeersongevallen in ons land veroorzaakt doordat bestuurders hun gedrag niet goed op de situatie afstemmen. Met de Rij Bewust Test willen beide partijen op een positieve manier bijdragen aan een zeker, bewust en daardoor veiliger verkeersgedrag. De test is anoniem en gratis.

Klik hier om direct naar de Rij Bewust Test te gaan

De test behandelt verschillende verkeerssituaties. Zoals rijden in een drukke stad, in het donker, met stromende regen op een drukke kruising of bijvoorbeeld op een onbekende snelweg. Het meet hoe je daar als bestuurder mee omgaat: ben je ontspannen, gaat de bediening van de dashboardinstrumenten soepel, of hoe soepel gaat het inparkeren? Na afronding van de test krijgt de bestuurder een op maat gemaakt advies dat helpt bewuster en daardoor veiliger te rijden. Kennis van verkeersregels en -borden wordt niet getoetst. Dit is wel mogelijk via VVN’s online-opfriscursus.

Minister juicht initiatief toe

Minister Cora van Nieuwenhuizen is te spreken over de Rij Bewust Test: “Ook al verplaatsen we ons momenteel minder door corona, als we in de auto stappen is het belangrijk dat het veilig is. Met deze test kun je als automobilist jezelf op een leuke en makkelijke manier even ‘door de scan’ halen. Je weet meteen wat er goed gaat en wat eventuele aandachtspunten zijn. Een mooi initiatief, goed voor de verkeersveiligheid.”

Bewust en veilig op weg

Veilige mobiliteit is een belangrijk thema. “Na het behalen van het rijbewijs ontwikkelt ieder van ons zich als mens en bestuurder”, aldus VVN-directeur Evert-Jan Hulshof. “Wat veel bestuurders zich echter niet realiseren is dat met de tijd ook je rijvaardigheden vaak sluipenderwijs veranderen. Denk aan zaken zoals het snel kunnen inschatten van een verkeerssituatie, het rijden in het donker en bij slecht zicht, over de schouder kijken bij het afslaan of bij het inhalen en het juist interpreteren van aanwijzingen en borden. Het is goed om je daarvan bewust te zijn en zelf tijdig maatregelen te treffen.”

Gesprek voeren cruciaal

CBR-directeur Alexander Pechtold: “De test kan ook helpen om met elkaar in gesprek te gaan over veiligheid onderweg. Je kunt hem samen invullen, bijvoorbeeld met je vader of moeder, als je je zorgen maakt. De oplossing is vaak dichtbij: een nieuwe bril, overstappen op een automaat. En soms helpt het om een paar rijlessen te nemen.” De uitslag is geen bewijs van geschiktheid. “Is er twijfel? Of wordt iemand geconfronteerd met een medische aandoening die invloed heeft op de rijveiligheid? Laat dat dan aan ons weten via de Gezondheidsverklaring. Bijna iedereen krijgt weer op tijd een besluit.”

Naar overzicht
ANBO | Rij Bewust Test (eenmalig te gebruiken)
Wonen