24 februari 2020

Carnavalskraker kwetst vele Chinese ouderen

Het carnavalslied ‘Voorkomen is beter dan Chinezen’ over het coronavirus, dat op Radio 10 werd gedraaid, heeft niet alleen grote verontwaardiging veroorzaakt binnen de Chinese gemeenschap, maar zet ook aan tot discriminatie en geweld tegen Chinezen in Nederland. Wat ANBO betreft kan dit echt niet.

Liane den Haan, directeur-bestuurder van ANBO: “Wij vinden het onbespreekbaar dat een groep mensen de schuld krijgt van iets dat er in de samenleving gebeurt.”

Op de achtergrond

Nederland kent een grote Chinese gemeenschap. Veel van hen werken hard en dragen bij aan onze economie, maar treden niet veel op de voorgrond. Vooral de oudere Chinezen zijn zeer bescheiden en op de achtergrond. In gesprekken met ANBO hebben zij aangegeven dat zij enorm geraakt zijn door de gevolgen van het lied waarin de link wordt gelegd tussen Chinezen en het coronavirus.

Uitgescholden en fysiek geweld

Er zijn, naar aanleiding van het liedje, veel meldingen binnengekomen van discriminatie: mensen worden uitgescholden, maar er is ook sprake van fysiek geweld tegen Chinese Nederlanders. De Chinese jongeren willen hun stem laten horen en zijn onder meer een petitie gestart. De Chinese ouderen willen echter geen problemen en houden daarom hun mond. Maar zij laten ANBO weten dat ook zij gehoord willen worden.

Discriminatie veroordelen

Mevrouw Huang-Hu, voorzitter van Stichting Yaoyi, Trefcentrum voor Chinezen: “De meldingen van discriminatie vanwege het liedje van Radio 10 over het coronavirus zijn snel gestegen. Wij hopen dat de Nederlandse overheid stelling neemt door discriminatie tegen Aziatische mensen te veroordelen en de Chinese gemeenschap te beschermen. En wij hopen dat Radio 10 zijn wettelijke verantwoordelijkheid neemt voor de gevolgen van het uitzenden van het, voor de Chinese bevolkingsgroep discriminerende lied.”

Oproep ANBO

Liane den Haan: “Het is onvoorstelbaar wat er nu gebeurd. Het coronavirus treft veel mensen en in plaats van onze hulp en ondersteuning aan te bieden en solidair te zijn, wordt dit virus aangegrepen om een groep mensen in een kwaad daglicht te zetten en pijn te doen. Ik ben trots op onze multiculturele samenleving en dit is Nederland absoluut onwaardig.”

ANBO roept minister Grapperhaus op openlijk afstand te nemen van dit liedje en de Chinese gemeenschap zijn steun te betuigen.

Chinese lampionnen