01 november 2018

Campagne 'Ik Zorg' moet personeelstekort aanpakken

Vandaag start de grootschalige campagne 'Ik Zorg', om meer mensen te laten kiezen voor een baan in zorg en welzijn. Met positieve beelden en verhalen hopen het ministerie van Volksgezondheid en werkgevers meer mensen te verleiden. Ook zij-instromers. Een mooie kans, zo zeggen ANBO-bestuurder Liane den Haan en ANBO-ambassadeur Werk & Inkomen John de Wolf. "Als je ooit gedacht hebt 'dit lijkt mij wel wat', dan is nu je kans. Er zijn banen én opleidingsmogelijkheden beschikbaar, en dat is niet alleen een mooie kans voor jongeren, maar ook voor oudere werknemers en werkzoekenden", zo zegt De Wolf. Zonder actie loopt het personeelstekort in de zorg op tot 122.000 in 2022. 

Ontdek de zorg

De website OntdekDeZorg.nl laat zien welke beroepen er in zorg en welzijn beschikbaar zijn, en welke ervaringen medewerkers hebben. Van ruim 600 verhalen van mensen in allerlei zorg- en welzijnsberoepen zijn 90 portretten gemaakt. Op die manier moet de campagne mensen niet alleen enthousiast maken, maar ook inzicht geven in de mogelijkheden en de variatie in beroepen. Bovendien zorgen werkgevers voor een 'warm welkom' voor alle geïnteresseerden, ook als deze niet direct dáár aan de slag kan. Door goede contacten in de regio willen werkgevers geïnteresseerden doorverwijzen naar andere organisaties, zodat enthousiasme inderdaad omgezet wordt in een baan. Ook is er de mogelijkheid om banen 'uit te proberen', bijvoorbeeld door werknemers uit andere sectoren. Deze 'oriëntatiebaan' is afgesproken in de cao en moet ertoe leiden dat mensen sneller durven over te stappen naar zorg en welzijn. 

Nu ook al zij-instromers

Een goed voorbeeld is de 49-jarige Hanny Rietveld. Zij volgt met veel plezier een opleiding. Toen zij solliciteerde, kon zij binnen een maand aan de slag. “Het was tijd voor iets nieuws,” zo vertelt Hanny. “Ik heb altijd in de fietsbranche gezeten en ben nu de zorg ingegaan. Hier ligt echt mijn hart.”

Bekijk haar verhaal op Goedemorgen Nederland

 

 

Met rode pen op zoek naar werk in de krant
Gezondheid