13 augustus 2018

Btw-verhoging doet pijn voor gepensioneerden

Een huishouden is volgend jaar gemiddeld zo’n 300 euro meer kwijt aan btw. Dat blijkt uit berekeningen van ING. Het lage btw-tarief wordt per 1 januari 2019 verhoogd van 6 procent naar 9 procent. Onder andere boodschappen, boeken en theaterkaartjes worden duurder, maar ook medicatie valt onder het lage btw-tarief. In totaal moet deze verhoging zo’n 3,1 miljard euro opleveren, zo blijkt uit cijfers van het Centraal Plan Bureau (CPB). ING becijfert vervolgens dat de meeste huishoudens er in koopkracht op vooruit gaan, omdat tegelijk met de btw-verhoging (onder meer) de inkomstenbelasting omlaag gaat. Die vlieger gaat echter niet op voor veel gepensioneerden; hun inkomen is zo laag dat zij geen tot nauwelijks inkomstenbelasting betalen, waardoor zij niet profiteren van deze belastingmaatregel.

Kloof tussen werkenden en gepensioneerden groeit

“We hebben het al veel vaker gezegd en we blijven het zeggen: de kloof tussen gepensioneerden en werkenden wordt alleen maar groter. Het inkomen van gepensioneerden stijgt niet en daalt in veel gevallen zelfs, en nu de economie groeit en de prijzen stijgen, vermindert hun koopkracht nog verder. Gepensioneerden profiteren namelijk niet van de belastingmaatregelen die genomen zijn om werkenden te ontlasten. En op die manier hebben gepensioneerden geen profijt van de economische voorspoed én hebben zij wél last van de verhoging van het lage btw-tarief”, zo zegt ANBO-bestuurder Liane den Haan.

Prijzen stijgen

Volgens ING heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) berekend dat van alle consumptieve bestedingen valt 23 procent onder het lage btw-tarief van 6 procent. Hiervan zijn 72 procent primaire levenslevensmiddelen en 28 procent niet-primaire levensbehoeften. Het CBS meldde vorige week dat de prijzen voor consumptiegoederen, huur en diensten stijgen. 

Naar overzicht
Inkomen