12 juni 2012

Brochure: bespreek levenseinde op tijd

Praten met de dokter over de laatste fase van het leven gebeurt vaak te laat. Met als gevolg teleurstellingen, onbegrip en het gevoel bij patiënten en hun familie dat het te laat is voor wezenlijke besluiten. De KNMG, ANBO en nog zes andere organisaties brengen vandaag de publieksbrochure Spreek op tijd over uw levenseinde uit. Deze biedt hulp om met de dokter in gesprek te gaan over wensen, verwachtingen en mogelijkheden aan het einde van het leven.

Maak het levenseinde bespreekbaar

Maak wederzijdse wensen, verwachtingen en mogelijkheden bespreekbaar voordat het te laat is. Dat is het credo van de acht samenwerkende organisaties voor patiënten, senioren en artsen, waar ANBO deel van uitmaakt. De brochure biedt voorbeeldvragen om patiënten te helpen tijdig in gesprek te gaan met hun dokter. Verder bevat de brochure informatie over wilsverklaringen, zorgmogelijkheden aan het einde van het leven (palliatieve zorg) en euthanasie.

De patiëntenbrochure is een vervolg op de vorig jaar uitgebrachte artsenbrochure. Nu hebben artsen en patiënten samen een instrument in handen om met elkaar het moeilijke gesprek over het levenseinde aan te gaan, zonder misverstanden.

ANBO werkte samen met de artsenfederatie KNMG, de patiëntenorganisaties NFK, NPCF, NPV en NVVE en de andere seniorenbelangenbehartigersUnie KBO en PCOB.

Gezondheid