04 november 2017

'Boete' voor vallen totaal verkeerd

Belachelijk. Dat zegt ANBO als reactie op meldingen op een extra bijdrage voor personenalarmering, wanneer iemand vaker dan drie keer is gevallen. Het AD kopte vandaag met twee voorbeelden van woonzorgcentra, die 37,50 tot 49,95 rekenen aan 'extra personeelskosten'. "Ik heb nog nooit zoiets gehoord en ik hoop maar dat dit de enige voorbeelden zijn. Het gaat hier om een meldsysteem voor hulp bij nood. Het mag nooit zo zijn dat mensen denken 'het is een dure maand geweest en over drie uur begint de dag, ik wacht nog wel even met bellen'", zo zegt ANBO-bestuurder Liane den Haan. "Wanneer je het niet rendabel krijgt, dan moet het abonnementsgeld misschien iets omhoog, maar mensen mogen zich nooit of te nimmer geremd voelen om hulp te vragen."

Valpreventie en alarmering

Vallen is vaak een noodsituatie en zelfs één die potentieel kan leiden tot de dood. Dagelijks sterven 11 mensen aan de gevolgen van een val. "Wanneer je je zorgen maakt over vallen, dat is valpreventie het startpunt. Is de woning veilig? Liggen er geen losse kleedjes? Krijgen mensen medicatie waardoor het valgevaar vergoot? Is iemand fysiek een beetje fit? Zijn er maatregelen te nemen om het valgevaar te verkleinen? Daar kun je met bewoners over in gesprek. En als er dan tóçh een ongeluk gebeurt, dan moet er direct hulp komen." 

Risico's verkleinen

Valpreventie is dus de kern en daar zijn bijvoorbeeld valtrainingen voor. "Maar laat bijvoorbeeld ook de wijkverpleegkundige, de Wmo-consulent of de huishoudelijke hulp een checklist uitvoeren en de grootste risico's elimineren", aldus Den Haan. "Eventueel op initiatief van mantelzorgers. Wanneer een huis slecht te verbeteren is, zou verhuizen een optie moeten zijn. Maar laat ook de apotheker of de huisarts een rol spelen. Bepaalde medicijnen, bijvoorbeeld slaapmedicatie, vergroten het risico op vallen aanzienlijk. Zowel de bewoner als zijn naaste omgeving moet daarvan doordrongen zijn, en zowel de risico's verkleinen als de mogelijkheden om alarm te slaan vergroten." 

ANBO Woonconsulent is er voor u

ANBO heeft het afgelopen jaar Woonconsulenten opgeleid, die bewoners adviseren over anti-inbraak, maar ook over valpreventie en brandveiligheid. Meer weten? Kijk eens op www.anbo.nl/veiligwonen. Via zilverwonen.nl, waar ANBO partner van is, is de Langer Thuis Test ontwikkeld. Daarin krijgt u ook meteen advies.

Op ANBO Raad & Daad staat informatie hoe u vallen kunt voorkomen:

Hoe voorkom ik dat ik val?


Gezondheid