25 november 2016

Blijverslening in steeds meer gemeenten beschikbaar

De eerste blijversleningen in Nederland zijn verstrekt. Met de blijverslening, een soort lening of hypotheek, kunnen bijvoorbeeld woningaanpassingen gefinancierd worden. De NOS portretteert het echtpaar Heikamp: 'Margaret Heikamp krijgt een kunstheup. Om in het eigen huis te kunnen blijven waren er aanpassingen nodig, die bij elkaar zo'n 10.000 euro kosten. Zo wordt de badkamer helemaal aangepast en worden er beugels geplaatst. Bij de bank konden de twee niet terecht, maar door de nieuwe blijverslening kunnen ze nu toch de verbouwing betalen.'

Goed idee, wél uitvoeren!

ANBO is zeer te spreken over de blijverslening’ van het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting (SVn).  Liane den Haan, directeur-bestuurder van ANBO: “Voor senioren die hun woning willen aanpassen om langer zelfstandig te blijven wonen biedt deze lening in veel gevallen een oplossing. Maar dan moeten gemeenten hem wel aan gaan bieden!” SVn sprak eerder de wens uit dat in 2016 100 gemeenten de blijverslening aanbieden. Zo'n honderd gemeenten overwegen de regeling in te voeren. Verschillende hebben dat al gedaan: Renkum, Veenendaal, Goeree-Overflakkee, Goes, Hoogeveen, Berkelland, Delfzijl, Nieuwegein, Vlagtwedde, Ooststellingwerf en Sliedrecht. Gilze-Rijen en Middelburg voeren de regeling binnenkort in, zo zegt de NOS.

Waarom de blijverslening?

Hypotheken zijn voor senioren slecht bereikbaar, om twee redenen. Ten eerste is er de leeftijd: de meeste banken hanteren leeftijdsgrenzen. Ten tweede kan een hypotheek alleen aangevraagd worden als er voldoende inkomen is. Overwaarde telt niet mee. Het kan dus voorkomen dat het huis hypotheekvrij is, maar dat er toch geen hypotheek toegekend wordt, omdat de bewoners alleen AOW hebben. Omdat de overheid alleen maar strenger wordt in de regelgeving, wordt het voor mensen eerder moeilijker dan makkelijker om een hypotheek aan te vragen.

De SVn stelt de blijverslening beschikbaar aan gemeenten; de gemeenten bepalen zélf de voorwaarden. Bij overlijden wordt de woning verkocht en krijgt de gemeente het geleende bedrag terug om het opnieuw in te zetten.

Twee varianten

De blijverslening kent twee varianten: een ‘hypothecaire’ en een ‘consumptieve’. Den Haan: “Een consumptieve lening kan je vergelijken met een gewone lening bij een bank of particulier, maar dan tegen een voordelige rente en met een specifiek doel. De hypothecaire variant moet bij een notaris afgesloten worden sluiten en heeft dus zwaardere eisen. Maar goed nieuws: de hypothecaire blijverslening kent geen leeftijdsgrenzen! Een aantrekkelijke oplossing dus tegen een voordelige rente." 


Wonen