29 oktober 2020

Bijna helft ouderen verwacht kerst alleen of met z'n tweeën te vieren

Ruim veertig procent van de Nederlandse ouderen verwacht dit jaar Kerstmis alleen of hooguit met de eigen partner te vieren. Met Oud & Nieuw is dat percentage zelfs 62 procent (bijna twee op de drie ouderen). Dat blijkt uit een peiling van ANBO.

ANBO vroeg haar leden vorige week hoe ze tegen de feestdagen aankijken, gezien alle coronamaatregelen. Uit de resultaten komt naar voren dat 42 procent van de bijna 1100 respondenten stelt Kerstmis 'alleen of met mijn partner te gaan vieren'. Eén op de vier (27 procent) van de senioren antwoordt dat ze thuis mensen zal ontvangen of zelf op bezoek te gaan bij familie of vrienden. En 13 procent heeft het plan om Kerstmis 'alleen met ons eigen huishouden te vieren'. Online activiteiten zijn er nauwelijks: maar 0,6 procent gaat ‘online iets speciaals met elkaar doen'. 

Telefoonlijn voor praatje of hart onder de riem

Atie Schipaanboord, hoofd belangenbehartiging van ANBO: “We merken aan de gesprekken op onze speciale corona-telefoonlijn dat veel ouderen bang zijn om besmet te raken met het coronavirus. Ze blijven daarom veel thuis en zijn vaak alleen. Als je dan naar deze peiling kijkt, dan ziet het er naar uit dat het een eenzame kerst wordt voor veel ouderen.”  

Omdat ANBO deze peiling dit jaar voor het eerst heeft gedaan, weten we niet hoeveel senioren in voorgaande jaren Kerstmis alleen vierden. Maar uit een enquête die we enkele weken geleden deden, bleek ook al dat bijna driekwart van de senioren geen of veel minder bezoek ontvangt en weinig activiteiten onderneemt. Atie Schipaanboord: “We zitten daarom ook de komende weken klaar om mensen aan de telefoon een hart onder de riem te steken. En we gaan de komende weken allerlei online activiteiten organiseren om mensen een beetje te steunen in deze lastige tijd.”

Nog geen plannen voor kerst

Uit de feestdagen-peiling blijkt verder dat een derde van de ondervraagde ouderen nog geen plannen voor de feestdagen gemaakt te hebben. Ze wachten de ontwikkelingen van de corona-pandemie én de maatregelen af. Maar 22 procent geeft nu al Kerstmis zeker niet zo te vieren als anders.

Waarschijnlijk zal kerst in kleinere gezelschappen dan normaal worden gevierd. Bijna 60 procent geeft aan samen thuis te eten, 30 procent gaat wandelen of fietsen, 38 procent gaat een film kijken en 14 procent een spelletje spelen. Zo'n 1,5 procent blijft hopen op een versoepeling van de coronamaatregelen en wil graag met Kerst naar een voorstelling in het circus of het theater.

Verwachtingen voor volgend jaar

Veel senioren kijken ook niet uit naar de jaarwisseling: de helft zegt niets bijzonders te gaan doen, 62 procent viert dat feest alleen (of met de partner) en meer dan zeventig procent zegt zeker binnen te blijven als het middernacht is.

Atie Schipaanboord: “We vroegen ook naar de verwachtingen voor 2021: 60 procent van de respondenten verwacht dat er een coronavaccin komt, 25 procent dat de coronamaatregelen versoepeld zullen worden en 14,6 procent dat het leven weer als vanouds zal zijn. Dat laatste zou heel fijn zijn.”

ANBO in de pers

De resultaten van de peiling werden door veel kranten en radio- en tv-programma's opgepakt. Onder andere door het AD en Hart van Nederland.
Klik hier voor het artikel in het AD en hier voor Hart van Nederland (het item begint bij 14min.40). 

Over de peiling

De peiling over de feestdagen vond plaats tussen 20 en 23 oktober. Iets meer dan de helft van de ondervraagde ouderen is tussen de 70 en 80 jaar, 13 procent ouder dan 80. Van de respondenten is 61 procent vrouw en 39 procent man.

Bijna helft ouderen verwacht kerst alleen of met z'n tweeën te vieren