28 juni 2021

Bijna 1 juli: veel regels veranderen

Elk jaar veranderen per 1 juli veel regels in ons land. Vaak betekent een verandering dat mensen ergens meer voor moeten gaan betalen, maar dit jaar is er ook goed nieuws voor mensen in een sociale huurwoning. En de AOW gaat iets omhoog.

Voor het eerst in jaren gaan de huren voor sociale huurwoningen níet omhoog. De verhuurder mag de servicekosten wél verhogen, maar dan moet hij wel duidelijk aangeven waarom de kosten omhooggaan. In de vrije sector mag de huur met maximaal 2,4% stijgen.

Mensen in een sociale huurwoning kunnen verder recht hebben op een eenmalige huurverlaging als ze relatief te duur wonen. In onderstaande tabel ziet u wie hiervoor in aanmerking komen.

De woningcorporaties geven de huurverlaging door aan de Dienst Toeslagen, zodat de huurtoeslag kan worden aangepast als dat nodig is. Zo wordt voorkomen dat mensen achteraf huurtoeslag moeten terugbetalen.

Per 1 juli stijgt het minimumloon en daardoor ook de AOW-uitkering. Deze twee zijn aan elkaar gekoppeld. Wilt u weten hoe hoog uw AOW wordt? Kijk dan hier.

Stunten

Boodschappen doen kan vanaf donderdag 1 juli duurder worden. Supermarkten mogen niet meer stunten met alcoholische dranken. De maximale korting wordt 25%. Aanbiedingen als ‘twee halen, één betalen’ mogen dus niet meer.

Daarnaast wordt er statiegeld ingevoerd op kleine plastic flesjes. Voor elk flesje met een inhoud van minder dan één liter moet u 15 cent statiegeld gaan betalen. Dat krijgt u natuurlijk weer terug als u het flesje inlevert.

Goedkoop shirtje

Als u wel eens dingen koopt in een webshop buiten de Europese Unie, bijvoorbeeld bij AliExpress, dan kan dat vanaf 1 juli flink duurder uitpakken. U betaalt dan namelijk ook btw over producten tot 22 euro. Dat was tot nu toe niet zo. Het goedkope shirtje uit China wordt dus ineens 21% duurder.

1 juli is voor energieleveranciers altijd het moment om hun tarieven voor variabele contracten te verhogen. Waarschijnlijk wordt zowel gas als elektriciteit duurder. Een gemiddeld gezin zal op jaarbasis zo’n € 200 meer kwijt zijn.

Ook providers gaan de tarieven verhogen. Bij KPN gaat het op jaarbasis om waarschijnlijk € 18, aan Ziggo bent u per jaar € 17 meer kwijt.

Verder moet u gaan betalen als u veel vermogen op de bank heeft staan. De grootste banken (ABN AMRO, Rabobank en ING) gaan een rentevergoeding vragen als u meer dan € 100.000 of € 150.000 op uw rekening heeft. Dat verschilt per bank.

Blij

Ten slotte worden er donderdag ook regels van kracht waar veel mensen blij van zullen worden: verkopers mogen u alleen telefonisch benaderen als u daar toestemming voor heeft gegeven of als u al klant bent bij het bedrijf. U hoeft dus niet langer aan te geven dat u niet gebeld wilt worden, het Bel-me-niet-register verdwijnt. Er komt een nieuw systeem waarin alleen telefoonnummers staan van mensen die zelf hebben aangegeven dat ze gebeld willen worden.

Ons laatste nieuws en voordeel in uw mailbox?

Klik op onderstaande button en kies welke nieuwsbrief u wilt ontvangen. 

AANMELDEN

anbo-inkomen-spaarvarken-portemonnee-25.jpg