17 mei 2013

Bezuinigingen zorg zijn ‘onacceptabel’

Het is 'onbegrijpelijk en onacceptabel' dat het kabinet de komende jaren drie miljard euro wil bezuinigen op de zorg voor langdurig zieken. Dat zegt Mona Keijzer in een gesprek met ANBO-adviseur Margo Brands in het nieuwe ANBO Magazine.

Dit jaar zijn we in Nederland 27 miljard euro kwijt aan langdurige zorg, 11 miljard méér dan in 2001. Daarmee is de AWBZ de snelst groeiende kostenpost in de zorg. Op de vraag hoe dat volgens het Tweede Kamerlid voor het CDA komt antwoordt Keijzer: "Doordat we met z'n allen steeds ouder worden. Doordat we gaandeweg meer zorg zijn gaan uitbesteden en omdat in Nederland verhoudingsgewijs veel mensen in een instelling wonen. Dat die groei niet oneindig kan doorgaan, is duidelijk. We moeten dus bezuinigen. Maar hoe en hoeveel, daarover heeft het CDA heel andere ideeën dan dit kabinet."

5 procent besparen

Iedere Nederlander betaalt elk jaar 12,15 procent AWBZ-premie. Brands: "Samen met alle eigen bijdragen vormt dat een enorm bedrag. Is het geld de afgelopen jaren niet goed besteed dat we nu zo moeten snijden?" Keijzer: "Heel veel mensen hebben daar goede zorg van gehad. Maar het kan natuurlijk altijd beter. Door de begeleiding en dagbesteding van langdurig zieken te laten uitvoeren door gemeenten, kunnen we bijvoorbeeld zo'n 5 procent besparen."

De percentages die dit kabinet wil bezuinigen, liggen veel hoger: 75 procent op huishoudelijke hulp en 25 procent op begeleiding van langdurig zieke mensen die thuis wonen. ANBO maakt zich grote zorgen over de gevolgen. "Ik ook! Die plannen pakken desastreus uit", zegt Keijzer. Grote groepen mensen die zorg nodig hebben, kunnen daar volgens haar straks geen gebruik meer van maken. "Dat krijg je ervan als je zes mannen die totaal geen kaas hebben gegeten van zorg een regeerakkoord laat schrijven."

Eigen rekening

Toch wil het CDA ook twee miljard euro bezuinigen op de AWBZ. Die haalt de partij onder andere door woonkosten uit het zorgbudget te halen en bewoners van verpleeghuizen huur te laten betalen. "Daarmee kunnen we 800 miljoen euro besparen", aldus Keijzer. Verder wil het CDA zorgtegoedbonnen invoeren, waarmee cliënten zelf AWBZ-zorg kunnen inkopen. Besparing volgens het CDA: 400 miljoen euro. Keijzer: "Voor persoonlijke verzorging en begeleiding moeten mensen wat ons betreft niet een uur, maar anderhalf uur per week voor eigen rekening nemen. Voor schoonmaakhulp gaan ze drie uur per maand zelf betalen."

Het complete interview met Mona Keijzer is te lezen op pagina 26, 27, 28 en 29 van het nieuwe ANBO Magazine. Het is deels, waaronder het interview met Keijzer, ook online te bekijken.

Foto's: Harry Meijer.

Naar overzicht
Gezondheid