12 oktober 2012

'Bezuinigingen zorg leiden niet tot leegstand'

Bezuinigingen in de ouderenzorg leiden juist niet tot een overschot aan kamers in de verzorgingstehuizen. Redelijk gezonde ouderen moeten straks onnodig in een zorginstelling gaan wonen. Het is daarom maar zeer de vraag of het beleid daadwerkelijk leidt tot besparingen. Dat zegt ANBO in reactie op het plan van staatssecretaris Veldhuijzen van Zanten (Volksgezondheid) om studenten of alleenstaanden te huisvesten in de eventuele vrijgekomen ruimte in zorginstellingen. In het Lenteakkoord is afgesproken dat mensen die dagelijks zorg nodig hebben, maar nog redelijk zelfstandig zijn, vanaf volgend jaar thuis verzorgd worden in plaats van in een instelling. Dat zou leiden tot leegstand in de instellingen. "De afspraken in het Lenteakkoord jagen de mensen juist de instellingen in. Ik zou die kamers nog even vrijhouden", aldus ANBO-directeur Liane den Haan op BNR

Nieuwe regels

In het Lenteakkoord is afgesproken dat mensen met een lage zorgindicatie vanaf 1 januari 2013 alleen nog zorg thuis krijgen. Mensen met een hogere zorgindicatie – zzp 3 tot 6 – hebben naast zorg ook recht op verblijf. Den Haan: "Nu kunnen veel thuiswonende mensen een paar dagdelen per week naar de dagopvang, bijvoorbeeld om de partner te ontlasten. Met het Lenteakkoord krijgen we een strakke scheiding tussen zorg thuis of zorg in een instelling. Wij verwachten dat mensen die nu nog thuis kunnen blijven straks juist hogere zorgindicaties krijgen en in een instelling moeten gaan wonen, omdat ze niet meer voltijds thuis kunnen blijven."

Diversiteit in woningaanbod

ANBO juicht toe dat er diversiteit in woningaanbod zal ontstaan. Instellingen worden met de nieuwe regels namelijk gedwongen om het aanbod van woonruimte beter af te stemmen. Echter, om te zorgen dat mensen langer thuis kunnen blijven wonen, met alleen de noodzakelijke zorg en ondersteuning, moet er gekeken worden naar de zorg in zijn geheel. Nu wordt er steeds bezuinigd op onderdelen. Den Haan: "De staatssecretaris moet meer werk maken van goede zorg thuis, zodat mensen ook echt langer thuis kunnen blijven. Maatwerk is een absolute eis om de zorg beter en betaalbaarder te maken."

80.000 bedden verdwijnen

Volgens de eigen berekeningen van het minsterie van Volksgezondheid verdwijnen de komende jaren tachtigduizend bedden in verzorgingstehuizen en in de gehandicaptenzorg. Nu wonen er 160.000 ouderen in zorginstellingen.

'De zorg is ziek'

Goedemorgen Nederland maakte een serie over de betaalbaarheid van de zorg: 'de zorg is ziek'. ANBO-directeur Liane den Haan pleit in deel 5 voor hervorming van de zorg en voor een meer inkomensafhankelijke bijdrage aan de AWBZ.