29 december 2017

Bewegen levert enorme gezondheidswinst op

Sporten is niet aan leeftijd gebonden. Sterker nog: blijven bewegen helpt om gezond en fit te blijven. Het draagt ook nog eens bij aan een goed humeur. Hoe pakken we dat aan op een verantwoorde manier?

In de meest recente editie van ANBO Magazine staat een groot aantal tips. Een daarvan is: ga sporten onder deskundige begeleiding. Zeker op latere leeftijd is er namelijk een groter risico op blessures aan spieren, pezen of botten. Mocht u toch klachten krijgen, dan is het niet raadzaam daarmee door te blijven lopen.

De tekst gaat door onder het digitale ANBO Magazine:

 


Uit onderzoek van het Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie (KNGF) blijkt dat meer dan de helft van de Nederlanders lang doorloopt met fysieke klachten. Meestal hopen mensen dat het vanzelf overgaat. Terwijl een bezoekje aan de fysiotherapeut in zo'n geval best eens een goed idee kan zijn.

Bewegen Is

Er zijn veel vragen over fysiotherapie. Wij kunnen u daarbij helpen. Kijk maar eens hier of bel voor betrouwbaar en onafhankelijk advies naar de ANBO SUCSEZ Zorgadvieslijn: 0182 30 45 00. Daarnaast heeft de KNGF een platform opgezet waarop u kunt zien wat fysiotherapie kan doen voor uw houding en beweging: bewegenis.nl.

Niet alleen de KNGF, ook bijvoorbeeld het Kenniscentrum Sport is er duidelijk over: bewegen levert voor ouderen een enorme gezondheidswinst op. Het geheugen kan er beter door gaan functioneren en het is goed voor het concentratievermogen en de verwerkingssnelheid van informatie.

Soepele gewrichten

Er komt ook steeds meer bewijs dat bewegen het risico op dementie vermindert en het proces van alzheimer vertraagt. Waarschijnlijk doordat hart- en bloedvaten in goede conditie blijven. Ook heeft lichamelijk actief zijn invloed op de groei en aanmaak van hersencellen. Daarnaast is bewegen goed voor het lichaam. Het stimuleert lenigheid en een stabieler loopvermogen, wat het risico op vallen verkleint. Bewegen vertraagt botontkalking, zorgt voor soepele gewrichten en verkleint het risico op diabetes en een hoge bloeddruk. Ook bevordert het de spijsvertering en stoelgang.

Vitaal blijven

Wilt u fit en vitaal worden (of blijven) voor minder dan 10 euro per maand? ANBO-leden krijgen korting via BedrijfsFitnessOnline en kunnen terecht bij ruim duizend locaties in heel Nederland. Er is dus altijd een sportmogelijkheid in de buurt, van fitnessen tot zwemmen of body balance. Kijk voor meer informatie op www.anbo.nl/bewegen.

Naar overzicht
Gezondheid